StoryEditorOCM
RegionalSPOR U VELOM IŽU

Tko i kako upravlja otočnim Domom kulture i zašto su radovi mjesne slikarice-amaterke ostali pod ključem 17 dana?

Piše Zadarski.hr
4. rujna 2023. - 19:24

U Velom Ižu već danima traje neobičan spor oko korištenja mjesnog Doma kulture. Sve se zakuhalo kada je mjesna slikarica-amaterka Marija Strgačić poželjela izložbu svojih radova konačno održati u svom mjuestu.

- Živim uVelom Ižu i amaterska sam slikarica koja u svom mjestu nikada nije mogla održati nijednu izložbu. Sada, kada sam konačno u prilici u Domu kulture prikazati svoje slike, žena koja upravlja našim Domom kulture je promijenila ključ i slike su mi „zaključane” već 17 dana, kaže Marija Strgačić.

Ključ Dom kulture dobila je, tvrdi Strgačić, tek kada je Ani Trninić rekla da će zajedno s njom svoje fotografije izložiti i iški fotograf Silvo Panović koji je u prijateljskim odnosima s Anom Trninić.

- Ona svojata prostor Doma kulture i određuje tko ga može, a tko ne može koristiti. Kako gospodin Panović, zbog privatnih obveza, nije stigao do otvorenja postaviti svoje fotografije, gospođa Trninić je od mene tražila da zatvorim izložbu i vratim ključ od Doma, a ljude nije htjela pustiti u Dom da vide slike. A onda je promijenila ključ i ja 17 dana ne mogu do svojih slika, što je smiješno, jadno i bijedno. Tek mi je danas poručila da mogu ući u Dom i uzeti svoje slike, kaže Marija Strgačić čudeći se kako to može izlagati svoje slike u Malom, ali ne i u rodnom Velom Ižu.

- Sporno je bilo to što je gospođa Strgačić htjela pod svaku cijenu izložbu otvoriti u subotu, kada je Dom kulture bio zauzet zbog organizacije Brudetijade. Osim toga, Silvo Panović mi je rekao da on u Malom Ižu nema nikakvu izložbu. Ipak, Strgačić je dobila ključeve i htjela otvoriti izložbu unatoč tome što je prostor bio unaprijed dogovoren za drugu manifestaciju, kaže Ana Trninić i pojašnjava dodatni problem:

- Naš Dom je zaštićeni spomenik kulture, a kod svake izložbe se oštete zidovi, pa smo po uputstvu Zavoda za zaštitu spomenika nabavili drvenu konstrukciju za postavljenje slika, ali gospođa Strgačić tu konstrukciju nije ni koristila. Kako je odbijala vratiti ključ, promijenili smo bravu, a ona može, kad god to želi, doći u Dom i odnijeti svoje slike, zaključuje otočni spor Ana Trninić koja kao volonterka i članica Povjerenstva za kulturu Udruge „Iž u srcu” vodi brigu o prostoru veloiškog Doma kulture.

27. travanj 2024 15:40