StoryEditorOCM
RegionalIZNENAĐENJE U KANALU

Susret na Jadranu podsjetio na ovu nevjerojatnu snimku: ‘Pomislio sam da je vepar, a kad ono, imao sam što vidjet...‘

Piše Ahmet Kalajdžić
5. veljače 2024. - 15:11

- S kopna, odmah ispod novoga graničnog prijelaza na Magistrali na Bistrini, s barkom sam krenuo provjeriti školjke u moru prema Pelješcu.

Kratko nakon isplovljavanja, u daljini sam uočio pokrete na morskoj površini. Prvo sam pomislio da nešto pluta, a kad sam se uvjerio da se to nešto kreće, zaključio sam da bi to mogla biti divlja svinja jer te životinje često preplivaju s kopna na Pelješac ili neki od Elafitskih otoka.

No, kako sam se približavao, shvatio sam da to nisu ni vepar niti čagalj nego - medvjed!

Ispričao nam je to školjkar Josip Bazdan iz Dubrovačkog primorja, prisjetivši se događaja s kraja prošle godine u Malostonskom zaljevu. Ostao je tada dovoljno priseban da medvjeda - plivača snimi mobitelom:

- Inače, ni sam ne bih vjerovao što sam i koga sam vidio! Teško bih povjerovao i nekom drugom da mi je to pričao. Barkom sam se približio medu i uvjerio se kako je riječ o odrasloj životinji.

Medo se najvjerojatnije vraćao s posjeta Pelješcu, ali je već bio preplivao skoro polovicu zaljeva. No, vjerojatno uznemiren mojom blizinom, u trenu je odlučio promijeniti smjer plivanja te je zastao i okrenuo se natrag prema Pelješcu! Doplivao je do obale, stresao vodu s krzna i nestao u makiji ispod obalnog šumarka.

Nakon nedavne noćne fotografije vuka (koju su na imanju umirovljenog stonskog branitelja Ante Buška snimile nadzorne kamere), video-snimak medvjeda-plivača još je jedan dokaz kako se, u bijegu od sve češćih hajki i u potrazi za hranom, divlje životinje sve više spuštaju do mora i dolaze do poluotoka Pelješca, gdje nikad prije nisu uočene.

Srećom po Pelješčane, miroljubive su i još nije zabilježen ni jedan jedini napad na ljude ili bliski susret slične vrste. No, štete na vinogradima i ostalim poljoprivrednim nasadima bilježe se skoro svakog dana.

27. travanj 2024 13:37