StoryEditorOCM
RegionalOPĆINA POLIČNIK

Stižu milijuni za Centar novih tehnologija i proizvodnju meda, a katastarska izmjera se "razvlači" do - 2022. godine!

12. lipnja 2017. - 19:21
policnik

Unatoč tome što spada u općine koju su dobrano odmakle u provedbi katastarske izmjere u naseljima na svom području, načelnik Poličnika Davor Lončar procjenjuje da će taj opsežan posao biti definitivno dovršen tek do 2022. godine! I to pod uvjetom da Ministarstvo pravosuđa državnoj upravi odobri novo zapošljavanje ljudi koji bi na tom poslu trebali raditi.

-U nekoliko navrata smo postavljali pitanja i pokretali saborsku raspravu na tu temu kako bismo ubrzali katastarsku izmjeru, jer je usko grlo nastalo u završnoj fazi, kod upisa u katastarske i zemljišne knjige. Te službe nemaju dovoljan broj zaposlenika da bi se upis obavio brzo, odmah po završetku izmjere. Nadamo se da će to uskoro biti ubrzano i da će Ministarstvo pravosuđa odobriti zapošljavanje, kaže Lončar navodeći da je u desetak općina Zadarske županije geodetski rad na terenu okončan, ali se još uvijek čeka na upis u katastarske i zemljišne knjige.

-Što se Poličnika tiče, izmjera je obavljena u katastarskoj općini Poličnik za koju trenutno traje javno izlaganje i promjena upisa, što je postupak koji bi mogao trajati jednu i pol do dvije godine. Posljednje izmjere za katastarske općine Murvica i Briševo provedene su, elaborati su predani Državnoj geodetskoj upravi koja ih je ovjerila onako kako su izvedene na terenu. Od ostalih općinskih naselja, preostalo nam je još izmjeru obaviti u pola katastarske općine Dračevac Ninski i Suhovara, a imamo obećanje da bi to trebalo započeti na jesen. Ostali su nam još Rupalj i Visočane koje ćemo kandidirati sljedeće godine. Tehnička izmjera bi mogla biti gotova za dvije-tri godine, ali upis u katastarske i zemljišne knjige bi se mogao protegnuti sve tamo do 2022. godine i zato nam je važna odluka Ministarstva pravosuđa da se sve to ubrza, zaključuje Lončar.

 

Odobren projekt Centra novih tehnologija

Županijski projekt Centra novih tehnologija je dobio suglasnost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, kaže načelnik Davor Lončar. Zgrada Centra bit će izgrađena u Gospodarskoj zoni Murvica-Jug, a riječ je o investiciji od oko 35 milijuna kuna.

S obzirom da je Općina Poličnik Zadarskoj županiji ustupila prostor za izgradnju Centra novih tehnologija, u sklopu zgrade će Općina Poličnik dobiti 200-250 četvornih metara prostora namijenjenog općinskom Poslovnom inkubatoru.

Za edukaciju i proizvodnju meda – 25 milijuna kuna

-Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta prihvatilo je naš projekt Centra za edukaciju i proizvodnju meda koji će biti realiziran kroz program razvoja poslovne infrastrukture. Projekt je od posebnog povjerenstva već ocijenjen i dobio je čak 77 bodova, a mi ćemo nastojati da ga se proglasi nacionalnim projektom, jer je prvi takav projekt u Hrvatskoj, otkriva načelnik Lončar.

Po troškovniku, Centar za edukaciju i proizvodnju meda bi trebao koštati 25 milijuna eura od čega bi Općina Poličnik, Zadarska županija i udruge proizvođača meda platile pet milijuna dok bi preostalih dvadeset milijuna kuna osiguralo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

 

21. lipanj 2024 08:03