StoryEditorOCM
RegionalOVO JE VAŽNO ZNATI

Samo je jedan pouzdani način na koji se na prvi pogled može prepoznati kvalitetan med! Iskusni pčelar otkriva kako otkriti med s umjetnim dodacima

Piše Lidija Lončarić/JL
12. siječnja 2022. - 21:33

Iskusni pčelar Ivan Bošković svojevremeno je otkrio način na koji prepoznati pravi med

S dolaskom nižih temperatura sve se više okrećemo domaćim pripravcima za jačanje imuniteta. Radimo tako vlastite napitke od limuna, naranče i đumbira, a nerijetko u tople napitke i jela ubacujemo i žlicu ili dvije meda. No, jesmo li zbilja sigurni da je ono što koristimo kvalitetan med? Bez obzira nabavljate li ga od malih proizvođača ili med kupujete u trgovinama, postoji nekoliko jednostavnih načina za otkrivanje kvalitete, piše Jutarnji.hr.

Najprije je dobro znati u čemu zapravo leži tajna dobrog meda. Kada su novinari Jutarnjeg prošle godine posjetili malo obiteljsko gospodarstvo Bošković, u Jakšiću kraj Požege gdje nastaje popularan med s dodacima, Ivan Bošković otkrio je više o samom postupku dobivanja meda.

"Na kraju rujna košnice se više ne prazne, već se od tada prikupljeni med ostavlja pčelama za hranu, a u hladnije jesenske i zimske dane pčele se hrane šećernim sirupom ili pogačom. Upravo su ti dodaci način na koji se u okusu razlikuju dobar i loš med. Med koji nastaje tako da se pčelama kroz cijelu godinu daje mješavina vode i šećera bit će daleko nekvalitetniji i neće se kristalizirati, zato je pčelama za toplijih dana, kada su u prilici, od kraja veljače pa sve do jeseni, najvažnije dati slobodne ruke. One će same obaviti vrhunski posao", objasnio je Ivan.

image
Iskusni pčelar Ivan Bošković
Tomislav Krišto/Cropix

Ivan je tada objasnio i kako je med uvijek najbolje kupovati kod provjerenih proizvođača, a u slučaju da se nalazite u prilici kada to jednostavno nije moguće, domaći med najbolje ćete prepoznati po kristalizaciji. Naime, med dobiven različitim umjetnim dodacima, koji najčešće nemaju baš nikakve veze s pčelama, u sebi nemaju sastojke koji bi uzrokovali kristalizaciju i uvijek ostaju u tekućem stanju.

"Mi ne hranimo pčele od 2. mjeseca do jeseni, ne dajemo im nikakav sirup ni pogaču. Pčela kad preradi sirup on dobije slična svojstva kao med, ali nema tu ljekovitost. Ima ljudi koji povremeno tresu sirup od šećera. Na 100 litara vode dodaju 40 kila šećera i onda tako stvaraju više meda, pčele iz toga izvrcaju 30 kila meda. To se zove sirupni med i to je jedan od načina na koji se može dobro zaraditi pa ljudi to koriste. Taj med se neće kristalizirati i mora se deklarirati kao medni sirup. Na oko se ne može tako lako prepoznati, ali kad se isproba, ima drugačiji okus od meda, više je kao šećerna voda. U dućanu kad se kupuje med, teško je primijetiti koji je šećerni, a koji je pravi zato je važno detaljno pročitati deklaraciju. Ali da, najjednostavniji način kako prepoznati kvalitetan med je svakako po kristalizaciji", rekao nam je Ivan i dodao da, u slučaju da u medu ima dodataka, on će se razvajati.

Kako čuvati med?

"Med se ne može pokvariti osim ako se u njega ne dodaju nekakvi dodaci i ne smije biti izložen nepovoljnim vremenskim uvjetima, primjerice, ne smije biti stalno na suncu. Čisti med nema rok trajanja, on će se kristalizirati i u on u tom stanju može stajati godinama, ali svakako treba pripaziti da, recimo, žlicom kojom uzimamo med ne dodirujemo drugu hranu. U tom slučaju mogao bi poprimiti drugačiji miris", objasnio nam je Ivan Bošković.

U slučaju da ste u potrazi za dobrim receptima s medom, u nastavku ostavljamo dvije dobre ideje za dobar, a jednostavan ručak i poslasticu nakon ručka.

KOTLETI S MEDOM I ČEŠNJAKOM

Recept za ove kotlete s Jutarnjim je je podijelio Ivan Bošković koji u Jakšiću kraj Požege proizvodi med.

Trebat će vam:

400 g svinjskih kotleta bez kosti

1 žlica ulja

2 žlice maslaca

3 češnja češnjaka

Sol, papar

Za umak:

1 žličica peršina

3 žlice meda

2 žlice tople vode

1/4 žličice soli

1/2 žličice jabučnog octa

Prstohvat kajenskog papra

Priprema:

U tavi zagrijati ulje i 1 žlicu maslaca. Kotlete začiniti soli i paprom te ih peći 3-4 minute s obje strane. Meso pomaknuti u jednu stranu tave te dodati ostatak maslaca i sitno sjeckani češnjak. Pržiti kratko (10-ak sekundi) samo da češnjak pusti svoje arome.

U zdjelici pomiješati sve sastojke za umak te ga dodati u tavu i kuhati ga do vrenja, dok ne posmeđi. Poslužiti kotlete uz pečeni krumpir i svježu salatu te ih dodatno posuti umakom i sjeckanim svježim peršinom.

 KOTLETI S MEDOM I ČEŠNJAKOM

CIMET ROLICE S PRELJEVOM OD MEDA

Recept za ove cimet rolice Jutarnji.hr je dobio u Jakšiću kraj Požege, na imanju obitelji Bošković koja proizvodi krem med.

Trebat će vam:

300 g glatkog brašna

1/2 kockica svježeg kvasca

110 ml toplog mlijeka

1 žlice šećera

1/2 žlica soli

1 jaje

80 g maslaca

5 žlica cimeta

5 žlica šećera

80 g maslaca

60 g šećera

25 g maslaca

50 ml mlijeka

2 žlice krem meda

Priprema:

Zamijesiti dizano tijesto od navedenih sastojaka. Kada se tijesto udvostručilo, razvaljati ga na 5-7 mm debljine. Rastopljenim maslacem premazati tijesto te posuti sa šećerom i cimetom. Zarolati i narezati te ih složiti u posudu za pečenje na papir za pečenje. Ostaviti da se još jednom tijesto digne. Peći 25 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. Pečene rolice preliti s vrućom smjesom mlijeka, maslaca i šećera te ih ostaviti da se prohlade. Prije posluživanja posuti s krem medom.

 CIMET ROLICE S PRELJEVOM OD MEDA

01. srpanj 2024 03:05