StoryEditorOCM
RegionalJAČANJE SIGURNOSTI

Sali dobile stalnu policijsku postaju: "Otočani će sada moći predati zahtjeve za osobne dokumente bez odlaska u Zadar"

Piše B. S.
25. rujna 2024. - 17:17

Policijska uprava zadarska svečano je u srijedu je obilježila Dan policije i blagdan sv. Mihovila, otvaranjem novouređenog objekta Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar u Salima na Dugom otoku. Ovaj projekt, rezultat suradnje lokalne zajednice i policije, značajno će podići razinu sigurnosti na otoku te olakšati pristup administrativnim uslugama otočanima.

Načelnik PU zadarske, Anton Dražina, istaknuo je važnost obnove.

- Prošle godine smo uredili objekt na Silbi, a ove godine smo ovdje u Salima, u sklopu našeg nastojanja da unaprijedimo sigurnost i prisutnost policije u otočnim zajednicama. Ovdje će se obavljati poslovi svih rodova policije, a mjesečno će se omogućiti podnošenje zahtjeva za upravne poslove kao što su vozačke dozvole i osobne iskaznice, kako otočani više ne bi morali putovati u Zadar - rekao je.

Načelnik Općine Sali, Zoran Morović, izrazio je zadovoljstvo dovršenim projektom.

- Za našu Općinu ovo je od izuzetnog značaja, posebno za starije stanovništvo. Sredstva koja smo uložili u ovaj projekt itekako su dobro iskorištena - naglasio je načelnik.

Projekt je financiran iz proračuna Općine Sali, koja je u prosincu 2023. godine dostavila pismo namjere za donaciju radova. Objekt će sada služiti za cjelogodišnje obavljanje poslova temeljne i kriminalističke policije, a također će imati ulogu u Schengenskom prostoru.

Ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Sali, Ante Mihić, obratio se okupljenima stihovima, zahvalivši policiji na održavanju sigurnosti. Obred blagoslova vodio je svećenik samostana Sv. Mihovila, Jakov Teklić, uz kapelana don Ivu Topalovića.

Sredstva za donaciju Općina Sali je osigurala u proračunu za 2024. godinu, a želja im je bila kroz uređenje objekta stvoriti preduvjete za stalnu ispostavu Policijske uprave u Salima, što bi bilo od izuzetnog značaja za Općinu Sali, te pripadajuća naselja.

Područni ured Sali, u naravi je objekt s prizemljem i jednim katom. U prizemlju se nalazi ured dok se na prvom katu nalazi stambeni dio (kuhinja, kupaonica, spavaće sobe) i ured (odvojeni ulaz). U prijašnjem periodu korišten je za obavljanje operativnih policijskih poslova Policijske uprave zadarske te kao sezonski granični prijelaz.

Objekt će se od sada koristiti tijekom cijele godine za obavljanje svih poslova temeljne policije kao i kompenzacijskih mjera na Schengenskom prostoru te poslova kriminalističke policije.

Okupljenim uzvanicima i mještanima na svečanom otvaranju objekta u stihovima se obratio i Ante Mihić, ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Sali, koji se zahvalio policiji na dolasku u Sali te održavanju povoljnog stanja sigurnosti, nakon čega je svećenik samostana Sv. Mihovila u Zaglavu, Jakov Teklić uz policijskog klapelana don Ive Topalovića, blagoslovio prostorije policije.

Otvaranje ovog objekta rezultat je dobre suradnje, te redovite proaktivne komunikacije između policije i jedinica lokalne samouprave s ciljem povećanja opće sigurnosti građana kao i povećanje ukupne kvalitete života na otoku.

Općina Sali treća je po veličini među općinama u Zadarskoj županiji i teritorijalno obuhvaća 12 naselja na Dugom otoku i otoku Zverincu. Dugi otok je pučinski otok, četvrti po dužini, a sedmi po veličini među hrvatskim otocima. 

Sali je glavno općinsko kulturno i administrativno središte Dugog otoka. Smješteno na sjeverno-istočnoj obali otoka, bogate tisućugodišnje ribarske tradicije, prema pisanim dokumentima iz razdoblja 990. godine.

Davno nazvano odskočnom daskom za Kornate, mjesto okruženo prirodnim perivojima, tisućljetnim maslinicima. Mjesto ima razvijen izletnički, nautički i sportski turizam, te u ljetnoj sezoni na otoku boravi veliki broj gostiju, ne samo na noćenju i smještaju u mjestima već kao i jedna od usputnih stanica u plovidbi Jadranskim morem.

Otvaranje novog objekta označava korak naprijed u unapređenju sigurnosti i kvalitete života na Dugom otoku, čime se olakšava svakodnevica lokalnom stanovništvu i gostima koji otok posjećuju tijekom turističke sezone.

image

Dan policije, Sali

Pu Zadarska/Slobodna Dalmacija
image

Dan policije, Sali

Pu Zadarska/Slobodna Dalmacija
image

Dan policije, Sali

Pu Zadarska/Slobodna Dalmacija
image

Dan policije, Sali

Pu Zadarska/Slobodna Dalmacija
image

Dan policije, Sali

Pu Zadarska/Slobodna Dalmacija
image

Dan policije, Sali

Pu Zadarska/Slobodna Dalmacija
25. rujan 2024 17:17