StoryEditorOCM
RegionalUPOZORENJE NA VRIJEME

‘Pozdrav iz Afrike‘: Maknite se sa sunca! Dalmaciju čeka vruć dan i topla noć, središnju Hrvatsku možda i tuča

Piše Vijesti SD
8. lipnja 2024. - 08:50

Djelomice, u Dalmaciji pretežno sunčano. U drugom dijelu subote uz jači razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, ponajprije u Gorskoj i središnjoj Hrvatskoj. Pritom pljuskovi mogu lokalno biti izraženi, uz pojavu tuče.

Vjetar većinom slab, na Jadranu mjestimice do umjeren jugozapadni.

Najviša temperatura zraka između 26 i 31 °C, prognoza je za subotu Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Ciklona zapadno od Gibraltara polagano se premješta nad Pirinejski poluotok. Na njezinoj prednjoj strani jača jugozapadno strujanje koje topao zrak sa sjeverne Afrike donosi nad Sredozemno more, piše N1. Ciklonalni vrtlog nad Sjevernim morem spušta se prema Baltiku te donosi vlažnu maritimnu zračnu masu nad središnju Europu. Mjesto sudara toplog i hladnog zraka nalazi se sjevernije od Alpa i proteže se u smjeru istok-zapad. Manja količina nestabilnog zraka povremeno prodre preko alpske prepreke te uzrokuju lokalne nestabilnosti južno od Alpa.

Vrijeme danas na Jadranu sunčano, a u unutrašnjosti u prvoj polovini dana promjenjiva uglavnom visoka naoblaka. Poslijepodne prognoziramo prolaz oslabljene hladne fronte sjevernije od naših krajeva koji će biti praćen naoblačenjem, grmljavinom i pljuskovima, a u Međimurju i Podravini moguća je tuča. Na Jadranu će poslijepodne puhati slab jugozapadnjak. Najviša dnevna u unutrašnjosti do 33, na Jadranu oko 29.

Nedjelja donosi nastavak stabilnog, sunčanog, vrućeg i sparnog vremena, krajem dana vjetar će skrenuti na slabo jugo i najaviti manju promjenu vremena koja će nastupiti u ponedjeljak. Jutarnje temperature zraka od 14 do 18 u unutrašnjosti, a na Jadranu topla noć s temperaturama oko 21C. Najviše dnevne temperature zraka od 29 do 32.

U ponedjeljak očekujemo prolaz oslabljene hladne fronte praćene naoblačenjem sa zapada i manjim padom temperature zraka. Kiša će opet donijeti manju količinu saharskog pijeska.

U utorak u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu mjestimice kiša, pljuskovi, grmljavina i pojačani udari vjetra.

Oprez pri boravku na suncu UV indeks je visok i vrlo visok, temperatura mora je od 20 do 24C, piše N1.

26. lipanj 2024 04:23