StoryEditorOCM
RegionalSVE U ZADRU

Potvrđeni izvrsni bilateralni odnosi Hrvatske i Francuske: Banožić se sastao s ravnateljem Uprave za međunarodni razvoj Agencije za naoružanje

Piše Zadarski.hr
3. svibnja 2023. - 17:02

Sudjelovanje francuskog izaslanstva na ASDA-i 2023 prilika je za daljnje jačanje suradnje na vojno-tehničkom i vojno-industrijskom području

Na marginama ovogodišnje ASDA-e, ministar obrane Mario Banožić održao je sastanak s ravnateljem Uprave za međunarodni razvoj Agencije za naoružanje (Direction générale de l‘armement – DGA) general pukovnikom Gaëlom Diazom de Tuestom, u srijedu 3. svibnja u Zadru.

Na sastanku koji je bio prilika za nastavak strateškog dijaloga potvrđeni su izvrsni bilateralni odnosi Hrvatske i Francuske. 

- Francuska je naš saveznik i vrlo važan strateški partneri, a suradnja se provodi gotovo na svim područjima: od suradnje mornarica, zrakoplovstava, kopnenih snaga dviju država, izvrsne suradnja u području vojnog školstva do vojno-tehničke suradnje - rekao je ministar Banožić.

Ministar je istaknuo i suradnju u okviru projekta višenamjenskog borbenog aviona Rafale te zadovoljstvo dinamikom provođenja prijenosa znanja i obuke pilota.

- Veselimo se dolasku prvog Rafala. I suradnja u okvirima projekta nabave Rafala, kao i sustava protuzračne obrane, čini Francusku značajnim strateškim partnerom u domeni zaštite zračnog prostora - kazao je ministar Banožić.

Ministar Banožić i general pukovnik Diaz de Tuest razgovarali su i o aktualnoj situaciji uzrokovanoj brutalnom agresijom Rusije na Ukrajinu, kao i o suradnji koja se ostvaruje i u okviru NATO-a i inicijativa Europske Unije te misija i operacija.

Ravnatelj Uprave za međunarodni razvoj Agencije za naoružanje general pukovnikom Gaël Diaz de Tuest izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom i razmjenom mišljenja te potvrdo vrlo dobre obrambene odnose dviju susjednih i prijateljskih zemalja.

Sudjelovanje francuskog izaslanstva na ASDA-i 2023 prilika je za daljnje jačanje suradnje na vojno-tehničkom i vojno-industrijskom području.

29. travanj 2024 01:03