StoryEditorOCM
RegionalŠKOLA AUTONOMIJE

Počinje ISSA, na Vis dolaze mnoga poznata imena; Glumac Goran Bogdan: Jedva čekam opet biti đak!

Piše Lidija Gnjidić Krnić/SD
2. rujna 2023. - 20:26

Nakon što je početkom ljeta na Visu najavljeno pokretanje Škole autonomije, među čijim su suosnivačima filozof Srećko Horvat, glumci Goran Bogdan i Gael Garcia Bernal, redateljica i umjetnica Hito Steyerl, pisci Dora Held i Marko Pogačar te mnogi drugi, ISSA (Island School of Social Autonomy) i službeno započinje s radom; trajat će od 7. do 10 rujna, uz doista bogat program.

S obzirom na to da se 8. rujna obilježava 80. obljetnica kapitulacije Italije i oslobođenja otoka Visa – kao i drugih otoka i obale Dalmacije – od fašizma, Škola autonomije će dio programa posvetiti istraživanju i prezentaciji fascinantne povijesti otpora ovoga otoka. Jedan od vodećih suvremenih filozofa, Franco “Bifo” Berardi, održat će dva predavanja, prvo u Visu pod nazivom “Kako ćemo živjeti?”, i to na dan kapitulacije Italije (8. rujna) u suradnji s Europskim centrom za studije rata i mira, u impozantnoj palači Vukašinović-Dojmi de Lupis te drugo, naslovljeno “Za stvaranje škole nepredvidivog” (9. rujna) na plaži u Komiži.

Istim povodom filozof Srećko Horvat će održati “antifašističku turu Komižom” kroz zaboravljene ili potisnute povijesne lokacije, kao i danas postojeće tragove herojskog otpora otočana.

image

Srećko Horvat

Issa Škola Autonomije/

Marko Pogačar, pjesnik i selektor pjesničkog programa Škole autonomije, kaže nam kako će glumac Milivoj Beader, član ansambla zagrebačkog ZKM-a, u pratnji komiške violinistice Maše Ljotić-Plichta, na kantunu Ribarske ulice na kojem su talijanski fašisti 1943. strijeljali komiškog omladinca Nikolu Marinkovića Topa, izvesti recital “posvećen” ne tako davno kanonskoj, a danas ciljano i aktivno zaboravljanoj lirici s temom NOB-a. Nešto stariji će se bez problema sjetiti brojnih imena i pjesama, jer se radi o poznatim autoricama i autorima našeg pjesništva, poput mosorskog borca Jure Kaštelana, Vesne Parun, koja je u školskim danima i sama živjela na Visu, 1943. u partizanima također poginulog Ivana Gorana Kovačića, Desanke Maksimović, Izeta Kike Sarajlića i Drage Ivaniševića.

image
Issa Škola Autonomije/

I umjetnički kolektiv !Mediengruppe Bitnik također je dio Škole; iz Berlina dolaze da bi zajedno s Gordanom Savičićem i Selenom Savić vodili neobičnu aturističku turu “1 zvjezdice”, baziranu na recenzijama lokacija otoka Visa s jednom zvjezdicom. !Mediengruppe Bitnik poznati su po ometanju nadzornih kamera, postavljanju prislušnih uređaja u zgradu opere radi prenošenja izvedbe u vanjski svijet, slanju paketa s kamerom Julianu Assangeu u ekvadorsku ambasadu u Londonu i mnogim drugim intrigantnim radovima. U sklopu Škole predstavit će se i početno eksperimentiranje s piratskom radiostanicom na otoku.

image

!Mediengruppe Bitnik 

Issa Škola Autonomije/

Za Spektar berlinski umjetnici kažu kako je One Star Review Tour tura izrađena posebno za otok Vis ovog ljeta.

- Koristimo ocjene od jedne zvjezdice s Googlea i TripAdvisora javnih mjesta na Visu. Ne može svako od ovih mjesta zadovoljiti zahtjeve konvencionalnih turista. Pogotovo kada su očekivanja pretjerana ili potpuno izvan teme.

“Humor ture” leži, kažu, “u raskoraku između iznevjerenih očekivanja i lokalne situacije. Jedan user, na primjer, daje jednu zvjezdicu za skrivenu plažu – piše da je “pretiho”. Drugi u ironičnom tonu piše kako ne treba dolaziti na Vis nego ići na Hvar. Očito kako bi se preusmjerio tok turista i da ostane više raja Visa za njega... “

Goran Bogdan, jedan od naših najhvaljenijih glumaca, suosnivač Škole, govoreći o svrsi njezina osnivanja kaže kako je “današnji svijet brži nego ikada”, a “ta brzina donosi veliku dozu površnosti”.

image

Gael Garcia Bernal

Issa Škola Autonomije/

– S našom Školom nastojimo vratiti čovjeka sebi, vratiti mu slobodu, autonomiju i čovječnost. Sretan sam da je nakon skoro tri godine cigle po ciglu napokon došlo vrijeme da prazni prostor dobije svoj glas. Jedva čekam da i sam počnem učiti. Ponosan što ću opet biti đak.

Četverodnevni program (s besplatnim ulazom na sve događaje) zaokružit će radna akcija u šumi na brdu gdje uporna skupina koja stoji iza ovog poduhvata gradi Školu autonomije.

26. travanj 2024 13:48