StoryEditorOCM
RegionalIZDANO UPOZORENJE

Počelo je nevrijeme, najviše problema je zasad u Novoj Gradiški: poplavljene ulice i podrumi, vozi se kroz ‘bazene‘. I u BiH situacija je ozbiljna

Piše PSD
16. srpnja 2021. - 20:54

Najavljeno nevrijeme praćeno obilnom kišom i ponegdje tučom stiglo je u petak poslijepodne u Hrvatsku, a najviše je problema zasad izazvalo u Novoj Gradiški.

Kiša se nakupila na ulicama pa automobili u nekim dijelovima doslovce voze kroz 'bazene' stvarajući pritom valove. Tamošnji su vatrogasci dosad već imali više od pedeset poziva za intervenciju, javlja SB plus.

U Slavonskom Brodu su hitne službe spremne dočekale nevrijeme.

- Dramatičnih situacija zasad nema. Nadamo se da će tako i ostati. Trenutno imamo nekoliko intervencija ispumpavanja vode iz poplavljenih podruma u Naselju Livada, za SBplus kazao je Ivan Vuleta, zapovjednik slavonskobrodske Javne vatrogasne postrojbe.

- Županijski centar 112 Slavonski Brod zaprimio je više desetaka poziva s područja Nove Gradiške i okolnih naselja zbog velike količine oborinskih voda. Poplavljeno desetak podruma u Novoj Gradišci. Angažirani su vatrogasci, komunalno poduzeće te Hrvatske vode, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite na Twitteru.

Požega se još nije oporavila od nevremena koje je poharalo grad i okolicu krajem lipnja, a sada im je stigla nova prijetnja.

Iz Požege se javio RTL-ov reporter Boris Mišević i porazgovarao s gradonačelnikom Požege, Željkom Glavićem koji je objasnio kako su najavljene obilne kiše izazvale dosta straha i panike među stanovništvom Požeštine, pogotovo u kraju gdje su bile one bujične poplave početkom lipnja.

"Naravno, svi se bojimo da se ne bi ta situacija ponovila jer najava velikih kiša automatski asocira na poplave, na probleme koji su bili na početku lipnja", rekao je gradonačelnik.

Komentirao je i moguće trajno rješenje koje bi u budućnosti spriječilo nove poplave.

Najavljeno nevrijeme

"Ovaj dio komunalne strukture koji je napravljen za nekakve uobičajne ili srednje teške situacije dovoljan. Međutim, trajno rješenje jedino su akumulacije na Požeškoj gori i Hrvatske vode su već isplanirale izgradnju osam akumulacija i hrvatska Vlada je donijela i odgovarajuće odluke. Tako da su započele aktivnosti projektiranja tih retencija i to je jedino trajno tješenje jer na taj način će se gore akumulirati taj višak vode i spuštati postupno i ovakve se situacije neće ponoviti", objasnio je požeški gradonačelnik za RTL.

Iza 14 sati nevrijeme je zahvatilo dijelove Dalmatinske zagore, osobito uz granicu s BiH. Veliku Duvjakušu je tuča zabijelila, a temperatura zraka pala je na samo 10 stupnjeva. U samo pola sata palo je 18 litara kiše po kvadratnom metru.

Ciklona stigla iz BiH

Čini se kako je ciklona u Hrvatsku stigla iz pravca Bosne i Hercegovine. Tamo je nevrijeme počelo još ranije. Kako javlja Klix.ba ulice Modriče su poplavljene, a na nekim prometnicama je onemogućeno kretanje.

Mještani govore da su pozivali Vatrogasnu stanicu, gdje im rečeno da su imali više telefonskih poziva i prijava poplava.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a apeliralo je na stanovništvo da zaštiti imovinu zbog moguće pojave izlivanja bujičnih potoka i moguće mjestimične pojave klizišta.

Upozorenje je uslijedilo s obzirom na trenutnu hidrometeorološku situaciju i na najavu obilnih oborina.

"Pozivamo građane, privrednike i poljoprivrednike da budu na oprezu i pripravnosti, da redovno prate upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda i prate vremenske prilike, te da po potrebi poduzmu preventivne mjere zaštite, izmjeste mehanizaciju i zaštite poljoprivrednu proizvodnju", navode iz Ministarstva.

19. travanj 2024 22:07