StoryEditorOCM
RegionalJOŠ MALO DO ISTEKA

Peticija za zaštitu uvale Vruje u ponedjeljak do ponoći, evo na koji je način, ako želite, možete potpisati online

Piše Hina
19. srpnja 2021. - 22:39
 U uvali Vruja, smjestenoj izmedju Brela i Piska, održao se Festival bespravne gradnje i devastacije prirode s ciljem upozoravanja na nereagiranje drzavnih institucija na unistavanje prirode na ovom podrucju.Duje Klaric/Cropix

Organizatori "Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode", koji su u uvali Vruji prije dva tjedna održali prosvjed, priopćili su u ponedjeljak da do ponoći prikupljaju potpise za peticiju protiv legalizacije bespravne gradnje Stipe Latkovića u toj uvali između Piska i Brela. 

"Još danas do ponoći prikupljaju se potpisi za peticiju kojom mještani naselja s obje strane uvale Vruje, organizatori 'Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode' apeliraju na ministra državne imovine Darka Horvata da ne prodaje uzurpatoru zemljište na kojem je bespravno gradio", navodi se u priopćenju.

Peticijom se također traži da se ta uvala vrati u prvobitno stanje.

Kako se navodi u peticiji, Ministarstvo državne imovine s ministrom Darkom Horvatom na čelu razmišlja hoće li čovjeku koji je devastirao jednu od najljepših uvala na Mediteranu ozakoniti sve što je ondje do sada napravio. "Dovoljan je samo njegov potpis", poručuju organizatori Festivala.

Kako se navodi u priopćenju, sve što bespravnom graditelju u uvali Vruji sada treba jest da mu to ministarstvo proda zemljište na kojem je bespravno gradio.

"Dogodi li se to, devastator će moći ozakoniti sve objekte i Vruja će tako pripasti njemu i po slovu zakona", stoji u priopćenju.

Potpisivanjem peticije, kako se ističe, poziva se ministar Darko Horvat da državno zemljište ne prodaje osobi (ili tvrtki) koja je na njemu 20 godina bespravno gradila zabranjujući mještanima pristup plaži i samoj uvali.

"Apeliramo na ministra Darka Horvata da ne prodaje državno zemljište u Vruji nikome", ističe se u priopćenju.

Potpisivanjem peticije, kako se navodi, pozivaju se institucije Republike Hrvatske da ponište odluku o legalizaciji dijela bespravnih građevina, donesenu 2014. godine (kojom se sada bavi DORH), te da sruše one objekte koji su izgrađeni nakon 2014. godine i koji nisu legalizirani, ili da ih "stave u javnu upotrebu, da se taj objekt tretira kao što se tretiraju planinarski domovi, da tamo mogu dolaziti svi građani, da tamo mogu besplatno ljetovati djeca iz domova diljem Hrvatske, umirovljenici i sve druge ugrožene skupine".

Potpisivanjem peticije, kako se ističe, organizatori Festivala pozivaju se da se Vruja vrati u prvobitno stanje kako bi na nju opet mogli doći svi mještani okolnih naselja, svi građani okolnih gradova i tko god poželi.

"Potpisivanjem peticije apeliramo na institucije Republike Hrvatske da se Vruja oslobodi od okupatora i vrati narodu", poručuje se u priopćenju koje je potpisala Andrea Topić iz Organizacijskog odbora "Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode", održanog 4. srpnja ove godine u uvali Vruji podno prijevoja Dubaca između Piska i Brela.

Organizatori Festivala pozvali su sve građane koji smatraju da država ne bi trebala prodati zemlju uzurpatoru koji je na njoj bespravno gradio da potpišu peticiju na linku http://chng.it/7PcNZs8vGC

20. travanj 2024 03:20