StoryEditorOCM

Palio korov pa izazvao požar u Šopotu! Policija objavila upute o spaljivanju biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama

Piše Zadarski.hr
3. ožujka 2022. - 14:40

U srijedu poslijepodne u Šopotu na području Benkovca, prilikom spaljivanja biljnog otpada i korova na poljoprivrednom zemljištu 78-godišnjaka, vatra se nekontrolirano proširila te zahvatila suhu travu i nisko raslinje.

Požar bez znatne materijalne štete su ugasili vatrogasci, a 78-godišnjak je sankcioniran sukladno odredbama Zakona o  zaštiti od  požara. 

U razdoblju od 1. studenog do 1. svibnja spaljivanje korova je dozvoljeno, ali pozivamo građane na dodatan oprez i stalni nadzor vatre do kraja spaljivanja suhe trave i raslinja s ciljem zaštite osoba i imovine.

Naime, dolaskom proljeća i lijepog vremena započinje sezona čišćenja poljoprivrednih i drugih površina, poput vrtova i okućnica, prilikom čega građani spaljuju biljni i drugi gorivi otpad na otvorenom prostoru, čime se povećava opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom.

Stoga, podsjećamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare, koji se vrlo lako mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote.

07. svibanj 2024 07:20