StoryEditorOCM
RegionalSKANDAL NA POMOLU

Ovo je ‘zoo-vrt‘ ugostitelja Gospodnetića. Pogledajte žičanu ogradu i uvjete u kojima drži životinje: ‘Inspekcija kaže da je sve po zakonu‘

Piše V. Urukalo/PSD
14. srpnja 2021. - 17:47

Ogromnu pozornost izazvala je objava na društvenim mrežama fotografije tigra koji se s Hvara prevozi u kavezu u trajektu Jadrolinije, a posebice kad se otkrilo da je tigar pripadao poznatom Hvaraninu Ivanu Gospodnetiću zvanom Gariful.

image
Tom Dubravec/ Cropix

On se, naime, još prije pet godina hvalio po medijima otvaranjem ekološke farme odnosno prvog privatnog ZOO vrta sa 70-ak životinja. Među njima su se tada našle patke, kornjače, tvorići, vijetnamske svinje, domaće i divlje, zečevi, činčile, haski Eli, orao, sokol, majmun, krokodil, dvije nježne sove, krava, poniji, konj, jeleni, koze, ovce, papiga, paunovi, koke, fazani… Bila je to prava idila i egzotika za otočku djecu koja su imala prilike vidjeti uživo neke životinje koje su do tad viđali samo na TV-u.

image
Tom Dubravec/ Cropix

No, kad se na društvenim mrežama pojavila fotografija tigra na trajektu, digla se prava "galama", ljubitelji životinja došli su na svoje i osuli drvlje i kamenje po Garifulu optužujući ga javno da životinje drži bez nadzora, da skapavaju na vrućini bez hrane i vode i slično. A on je propao u zemlju.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Pokušali smo jučer na Hvaru na sve moguće načine doći do njegovog komentara, zvali smo ga i osobno i preko njegovih dobrih poznanika, slali mu poruke koje je vidio, no poznati hvarski ugostitelj odlučio je proglasiti "silenzio stampa". Nikome se nije javljao. Po izlasku s katamarana "uletjeli" smo u restoran "Gariful" na prepad, no konobar kojeg smo zatekli, kad smo zapitali je li vlasnik tu, samo nas je blijedo pogledao i kazao da on samo tu radi, da nema pojma o ničemu i da Gospodnetića nije vidio pet dana.

image
Tom Dubravec/ Cropix

U Hvaru nitko od mještana nije htio baš razgovarati o njemu i njegovom zoološkom vrtu, no svi se slažu da se radi o dobrom čovjeku koji nije zlonamjeran i koji je od malena volio životinje pogotovo egzotične. Priznaju, pak, u neformalnim razgovorima da im nije bilo baš svejedno kad bi tijekom noći tim putem vozili ili možda šetali i kad bi čuli urlikanje životinja jer, kako je jedan rekao, "nikad ne znaš šta može izletiti". Tigar je kod njega, govore nam, bio najmanje posljednje dvije godine a njegovo se urlikanje ponekad čulo nadaleko.

image
Hvar, 140721.
Zoloski vrt na predjelu Bili potok u vlasnistvu Ivana Gospodnetica, vlasnika restorana Gariful.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Tom Dubravec/ Cropix

- Kad smo bili mali i igrali se po grmlju, uvik smo gledali oće li koji njegov piton izletiti i napasti nas. Al nije nikad haha - smije se jedan mlađi Hvaranin. Kad nitko od njegovih sugrađana nije bio raspoložen za razgovor, otišli smo do gradonačelnika Rikarda Novaka koji, "po sili dužnosti" mora razgovarati s medijima. A ona nije bio previše raspoložen pričati o glasinama i uličnim pričama već se ograničio čisto na ono što postoji u papirima. A postoji to da su gradske službe Hvara 2019. godine po dojavi građana reagirale i poslale dopis MInistarstvu poljoprivrede da im se očituju oko Garifulovog zoološkog vrta.

image
Hvar, 140721.
Zoloski vrt na predjelu Bili potok u vlasnistvu Ivana Gospodnetica, vlasnika restorana Gariful.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Tom Dubravec/ Cropix

- Oni su nam poslali dopis da je veterinarska inspekcija bila na terenu i da su utvrdili da Gospodnetić ima sve dokumente i uvjete za držanje tih životinja te da tu nema ništa prouzakonito. Nakon toga, mi više ništa nismo mogli napraviti niti smo u posljednje dvije godine imali bilo kakve dojave ili pritužbe komunalnim redarima vezano za držanje tih životinja - kazao nam je kratko gradonačelnik Novak.

image
Hvar, 140721.
Zoloski vrt na predjelu Bili potok u vlasnistvu Ivana Gospodnetica, vlasnika restorana Gariful.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Tom Dubravec/ Cropix

Otišli smo koji kilometar poviše Hvara na lokaciju Bili potok. Zatekla nas je velika žega i vrućina, čovjek samo lagano hodajući ima osjećaj da se topi. Sigurno je bilo najmanje 40 Celzijevih stupnjeva na suncu. A onda smo ugledali ograđeno imanje na kojem je na nekoliko mjesta stajao natpis na engleskom jeziku da se radi o privatnom posjedu i da je zabranjen prolazak preko njega.

Dok smo promatrali ljamu, noja, kravu, jelena, ovce, kokoše i jednu kozu kako se prže na suncu i pokušavaju pronaći hlad ispod drvenih nadstrešnica, starim putem koji vodi iz MIlne prema Hvaru naišla je peteročlana grupa Britanaca. Zaustavili su se uz ogradu farme i razdragano komentirali životinje koje su vidjeli. No, nikoga od domaćina nije bilo, nitko nije izašao dočekati ih i možda privoliti da uđu unutra i potroše koji euro.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Ipak, ne misle svi da je Garifulov zoološki vrt super stvar. Njegov susjed Nenad Dujmović objavio je na "Facebooku" žestok odgovor na Garifulovu objavu da je tigar Simba spašen i da je on ustvari dobročinitelj koji spašava životinje. Nazvali smo ga da nam pojasni svoje stavove, no kazao nam je tek da ne želi u novine i da stoji iza svega što je napisao. A napisao je da zahvaljuje svima koji su "popušili i puše" ovakve priče o spašavanju.

- Ostalo je jos drugih životinja u ćelijama Bilog potoka. Neke su spašene od letenja, a neke od hladovine tako da su za sada još uvijek ispunjene ljubavlju i srećom. Mislim da je došlo vrijeme da počneš razmišljati o vraćanju životinja koje držiš u privatnom zatočeništvu pod krinkom Farme nazad u njihovo prirodno stanište i to ne samo zbog njihovog prava na život, uvjeta u kojima ih držiš nego i zbog sigurnosti sugrađana koje izlažeš svojim krivim tripom.

Ja sam svoje rekao, a ti si me mogao barem zaustaviti na putu ili nazvati i reći kako ti gledaš na stvari, ali nisi..Je li to zato što te jednostavno boli k... i ne da ti se ili znaš da nikakve činjenice koje možeš predstaviti ne mogu opravdati tvoj... Bitno je da prestaneš s tim šta radiš i to što prije to bolje, tigru nije mjesto u kavezu od 50 m2, orlu, sokolima također u 10 m2. Te životinje su stvorene za let, a ne za čučanje na suhoj grani u kavezu. Većina životinja ne uživa na zvizdanu ljetnog sunca od kojih ne mogu pobjeći.

image
Hvar, 140721.
Zoloski vrt na predjelu Bili potok u vlasnistvu Ivana Gospodnetica, vlasnika restorana Gariful.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Tom Dubravec/ Cropix

To su vrste nisu stvorene za ćelopek Bilog Potoka. Rakunima nije mjesto na Forskoj borovini u koju bježe čim vide priliku. Paunovi su predivna stvorenja i obožavam ih, ali molim te hoćeš li ih maknuti iz mog polja.

Molim te, razloge ti ne moram predstavljati. Na tvoje veprove od 200 kila također ne želim naletavati u svom polju usred bijelog dana, a ponajviše ne želim slušati tigrov rik, dok berem masline, a ni dok plivam u Pokonjem dolu, kilometrima dalje.

Ako želiš spašavati životinje plaćaj ljudima koji rade na tome da ostanu u svom prirodnom staništu, doniraj, nemoj ih uklanjati iz istih i biti jedan od onih zbog kojih su postale ugrožene. To bi bilo plemenito od tebe... - poprilično oštar bio je u svojoj objavi Garifulov hvarski susjed Dujmović.

19. travanj 2024 09:58