StoryEditorOCM
RegionalBENKOVAČKI SAJAM

Otkrili smo gdje je ove nedjelje bila najveća ‘špica‘! Na ovom mjestu nikoga nije briga za ‘fensi-šmensi‘, ali se nađu svi gušti ovoga svita!

Piše Tanja Šimundić Bendić/SD
11. travnja 2022. - 12:34

Kakve dalmatinske rive pune trendi kafića, kakvo lungomare, najveći dalmatinska đirada u nedjelju se dogodila na tradicionalnom benkovačkom sajmu.

Umjesto "fensi šmensi" đira, narod je odabrao burovitu, prohladniju Zagoru i pazar s pučkim nazivom "nema što nema".

S njim u paketu i miris pečenog u zraku, očadu s janjetinom s ražnja, masovno marendavanje pod šatorima pred kojima se u redu čekalo na prvo slobodno mjesto.

image
T.Š.B.

A onda i uživanje u mumanju slasnog i masnog, čevapa, kotlovine, pečenog, i malih dječjih desert sinjskih radosti, uštipaka i slatkih fritula.

Na Benkovačkom sajmu koji se tradicionalno održava svakog desetog u mjesecu, vrijedi pravilo pitaj i naći će se. A dok se stvori, pazari se sve i svašta.

image
T.Š.B.


Hit nedjeljni artikli bili su sadnice cvijeća i "bejbi voćke", mali slatki pilići, uskrsni aranžmani i zečići od slame, metle od sušenih vrbinih graba, peke, gradele, krumpiri, košare od pruća, dječje drvene igračke, i kao i uvijek domaći pršut, dobar sir, med i panceta što priča sto jezika.

Hoćete još? Kupovale su se  muške i ženske mudante, kućne drvene stvarčice, poljoprivredni alat, kukuruz u zrnu, ma i stolnjaci, čarape "pet pari za triest kuna, evo taman nadošle iz Turske u Benkovac", uvjerava uspješno prpošna prodavačica.

image
T.Š.B.

Bilo je i antikviteta i retro radio aparata, čak i natpisa "Molim poštene lopove da ne kradu!".

I puno smija i dobacivanja, pjevanja i ćakulanja, ali kako smo čuli i stranih jezika, gostiju oduševljenih koloritom dalmatinske tradicije.

image
T.Š.B.


Dolazilo se i obiteljski, ali i u kombijima organizirano. Svi su putevi ove nedjelje vodili u Benkovac, na slavlje i jedinu veliku ogromnu pučku feštu.

image
T.Š.B.
image
T.Š.B.
image
T.Š.B.
image
T.Š.B.
25. lipanj 2024 09:23