StoryEditorOCM
RegionalDR.MATE KASALO

Odlučio je da pacijentu s obilnim krvarenjem nije potrebna njegova pratnja. Mladić je umro, a ovaj je potom lažirao dokumentaciju!

Piše Vladimir Urukalo/SD
1. rujna 2022. - 13:30

Nešto više od dva mjeseca otkako je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo optužnicu zbog nesavjesna liječenja te sprječavanja dokazivanja protiv Mate Kasala, bivšeg voditelja Hitne pomoći Makarska i svojedobno kandidata HDZ-a na listi za općinu Podbablje, splitski Županijski sud pravomoćno je odlučio da dr. Kasalo ne smije više raditi kao liječnik sve dok mu ne završi sudski postupak.

 

Rješenje o mjeri opreza, odnosno zabrani obavljanja liječničke djelatnosti početkom srpnja ove godine donijelo je vijeće splitskog Općinskog suda, odbivši prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, no Kasalo se preko odvjetnika Vinka Ljubičića žalio, tvrdeći, uz ostalo, da od 21. studenog kada su “djela navodno počinjena” on radi i dalje u Hitnoj pomoći te da nije imao nikada propusta u službi, posebice u zbrinjavanju pacijenata.

 

Velika rezna rana

Podsjetimo, ODO Split u optužnici dr. Kasala tereti da je 21. studenoga 2020. godine od 3.32 do 4.50 sati kao dežurni liječnik u Hitnoj pomoći u Makarskoj, gdje je 23-godišnji pacijent dovezen zbog zadobivenih ozljeda u prometnoj nesreći - iako je prvim pregledom utvrdio da se mladić nalazi u teškom stanju jer je imao otvorenu veliku reznu ranu iz koje je obilno krvarilo te iako je bio svjestan kako vitalni parametri koje je utvrdio prilikom prvog pregleda jasno upućuju da je pacijent potencijalno životno ugrožen - olako držao kako svojim postupcima neće izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta s posljedičnim smrtnim ishodom.

Terete ga da nije postupio pravovremeno i po pravilima struke te je pogrešno procijenio ozbiljnost stanja pacijenta, umjesto da je bez odgode organizirao hitni transport do KBC-a Split, gdje je ozljedu bilo moguće definitivno zbrinuti i spriječiti smrtni ishod. Odlučio je kako on neće biti u pratnji pacijenta, čime je, po optužnici, onemogućio njegovo aktivno liječenje tijekom transporta. Zbog “opisanih evidentno nestručnih medicinskih postupaka i propusta u zbrinjavanju pacijenta došlo je do narušavanja njegova zdravlja i smrtnog ishoda u 4.50 sati na putu do bolnice”, stoji u optužnici.

Lažni podaci

Nakon toga je Kasalo, navodi ODO, istog dana u dokumentacijski list hitnog slučaja koji je sastavio medicinski tehničar, a koji se odnosio na ozlijeđenog mladića, koristeći se šifrom medicinskog tehničara, svjesno upisao lažne podatke o vitalnim parametrima pacijenta i o njegovu medicinskom zbrinjavanju kako bi neistinito prikazao da je pacijent bio u potpunosti zadovoljavajućih vitalnih znakova i da nije bio životno ugrožen.

Istu je stvar, po optužnici, radio i dalje od tog kobnog dana pa do 21. siječnja 2021. godine, a sve kako bi “znatno otežao utvrđivanje svoje odgovornosti u kaznenom postupku za to kazneno djelo”, odnosno kako bi pokušao prikazati da on nije kriv za mladićevu smrt.

Kasalo je u lipnju 2021. godine premješten iz Makarske u Šestanovac, no ne zbog istrage u ovom slučaju, nego zato što mu je istekao mandat voditelja, a kao liječnika tamošnje Hitne pomoći dočekala ga je i ova zabrana. Županijski sud u Splitu je u svojoj odluci ustvrdio kako postoje okolnosti koje ukazuju na mogućnost od ponavljanja djela i to se posebno vidi iz nalaza inspekcije Ministarstva zdravstva te kombiniranog sudsko-medicinskog vještačenja Medicinskog fakulteta u Rijeci. No, zbog toga što dotad nije kazneno i prekršajno osuđivan te zato što se ne vodi drugi kazneni postupak, sud je odlučio da bi istražni zatvor bila prestroga mjera pa je potvrdio zabranu rada.

Obilno krvarenje

- Proizlazi da je okrivljenik počinio cijeli niz očitih propusta u liječenju i zbrinjavanju pacijenta time što nije napravio odgovarajuću inspekciju rezne rane na vratu, nije odgovarajuće zbrinuo tu ranu, krivo je procijenio ozbiljnost stanja pacijenta i obilnost krvarenja, gubeći dragocjeno vrijeme s administracijom u ambulanti dok je pacijent jako krvario te je odlučio da se transport obavi bez liječničke pratnje, čime je onemogućio aktivno liječenje bolesnika prilikom prijevoza...

To što nakon inkriminirane situacije nije imao nikakvih propusta u radu može ukazivati na činjenicu da se nije dogodio neki drugi slučaj u kojem bi bio nužan liječnički tretman životno ugroženog pacijenta jer okrivljenik nije jedini liječnik koji radi u jedinici HMP-a u Šestanovcu - stoji, uz ostalo, u pravomoćnom rješenju splitskog Županijskog suda.

27. travanj 2024 13:40