StoryEditorOCM
RegionalOVAKAV NE POSTOJI

Nova hrvatska utrka "Archipelago Trail Run" očekuje trkače iz čak 18 država: trče preko tri najveća otoka koja nude prekrasne panoramske poglede

Piše Zadarski.hr
18. listopada 2024. - 22:09

Ovaj vikend u Preku, na otoku Ugljanu, održat će se prva izvedba nove hrvatske trail utrke Archipelago Trail Run.

Sudionici će već sutra otkrivati slikovite staze i panoramske poglede na Dugom otoku, dok će u nedjelju istraživati Ugljan i Pašman.

Događaj će ugostiti više od 500 trkača iz 20 različitih država – između ostalog i iz SAD-a, Australije, Finske i Portugala.

Da događaj ima međunarodni interes, govori činjenica da je samo 31 % domaćih trkača.

3 otoka u 2 dana – Ugljan, Pašman i Dugi otok

Zadarski arhipelag uključuje gotovo 300 prekrasnih otoka. Događaj će trkače povesti preko tri najveća otoka koja nude prekrasne panoramske poglede. Ovi otoci su idealne veličine za trkačko istraživanje, pa će staze dužine od 10 do 45 km prolaziti kroz njihove najljepše dijelove, recimo poput Nacionalnog parka Telašćica na Dugom otoku i tvrđave sv. Mihovila na Ugljanu.

Organizatori očekuju najviše sudionika na stazama od 10 i 20 km, gdje će trčati čak 75 % prijavljenih. Preostalih 25 % istraživati će najdulje staze od 35 i 45 km. Natjecanje će se održati prema sljedećem rasporedu:

Subota, 19. listopada – Dugi otok:

Dugi otok Short Trail – 10 km

Dugi otok Middle Trail – 20 km

Dugi otok Lurbel Long Trail – 35 km

Nedjelja, 20. listopada – Ugljan i Pašman:

Ugljan Short Trail – 10 km

Ugljan Middle Trail – 20 km

Ugljan i Pašman Lurbel Long Trail – 45 km

image

trail kakav ne postoji u svijetu

Službene Fotogarije/Slobodna Dalmacija

Na dvoetapnu utrku prijavila se čak polovica sudionika

Archipelago Trail Run jedinstven je ne samo zbog svoje otočke lokacije, već i zbog posebnog koncepta natjecanja. Sudionici mogu trčati samo jedan dan ili oba dana, čime imaju priliku istražiti staze tri otoka. Za mnoge trkače dvoetapni događaj na Archipelagu bit će potpuno novo iskustvo, budući da je takav format utrke prava rijetkost u regiji. Veliko zanimanje za ovu vrstu izazova potvrđuje i podatak da se čak 50 % prijavljenih odlučilo iskušati u dvije etape.

Na start subotnje etape trkače će odvesti katamaran

Organizatori događaja pobrinuli su se da start subotnje etape na Dugom otoku bude zaista nešto posebno – trkače i trkačice, kao i njihove pratitelje, odvest će katamaran. Mnogi će u okviru događaja prvi put doživjeti vožnju katamaranom.

Prvi će iz Preka prema Saliju isploviti trkači na najdužoj stazi od 35 km, i to već u 7:00 ujutro, a potom će im se u 8:00 i 9:15 pridružiti sudionici na stazama od 20 km i 10 km.

Više od 40 % sudionika je iz Slovenije

Visoka prisutnost slovenskih trkača na događaju nije iznenađenje, s obzirom na to da se odvija u neposrednoj blizini. Slovenci će činiti čak veći udio od domaćih hrvatskih trkača, kojih će biti oko 31 %.

Ova raspodjela sudionika također je rezultat činjenice da Zadarska turistička organizacija organizira događaj u suradnji s organizatorima nekih od najvećih slovenskih trail trka, kao što su Julian Alps Trail Run by UTMB, Soča Outdoor Festival i Ultra Trail Vipava Valley. Oni su uspješno prenijeli svoje oduševljenje ne samo preko granice u Sloveniju, već i među trkače iz gotovo 20 drugih zemalja, uključujući SAD, Australiju, Finsku i Portugal.

Idealan čas za trčanje po slikovitim otocima

Hrvatski otoci su u ranoj jeseni pravi raj za trkače. Trkači i trkačice imat će tijekom događaja slikovite otoke gotovo samo za sebe, a uživat će u temperaturama do 22 °C. Iako se u subotu na Dugom otoku očekuje oblačno vrijeme i moguće malo kiše, sudionici događaja će već u nedjelju ujutro na stazama Ugljana i Pašmana ponovno loviti sunčeve zrake.

Na stazama će ih očarati aromatični mirisi cvjetajućeg ružmarina, origana, kao i crveno-narančasti plodovi mediteranskog grma maginje te maslinici. More s temperaturom oko 20 °C mami na ugodan skok u vodu nakon trčanja.

18. listopad 2024 22:10