StoryEditorOCM
RegionalTREĆE ROČIŠTE

Nastavljeno je suđenje bivšoj ravnateljici DV ‘Smješko‘ Jagodi Radović: evo što su rekle svjedokinje Milica, Majda i Danijela...

Piše Kažimir Škrbić
18. veljače 2022. - 20:11

Nakon saslušanja četiri dosadašnja svjedoka, sinoć je na Općinskom sudu u Zadru na trećem ročištu nastavljena glavna rasprava na suđenju bivšoj ravnateljici Dječjeg vrtića Smješko na Viru Jagodi Radović, optuženoj da je tijekom 2012. i 2013. godine zakonski neutemeljeno isplaćivala plaće djelatnicama virskog vrtića Smješko. Na današnjem ročištu pred sutkinjom Teodorom Projić Škovrlj, zastupnicom optužbe Brankom Rukavinom i odvjetnikom okrivljenice Andrejem Korljanom, svjedočile su virska trgovkinja Milica Kapović, nekadašnja odgojiteljica u Smješku Majda Mišlov i vrtićka administratorica Danijela Kapović

Trgovkinja Kapović, zaposlena u Tisku na Viru, u svom je iskazu posvjedočila kako je od rujna 2012. do kraja 2013. viđala vrtićke odgojiteljice, njih pet ili šest, da rade u vrtiću, odnosno unutar vrtićkog dvorišta na postavljanju opreme za igralište, s obzirom na to da iz svojeg vrta nije mogla vidjeti unutrašnjost vrtića. 

- Ponekad bi pričali kad bi tete nešto radile, ali ne znam dokad su ostajale na poslu. Djeca će doći u vrtić, rekle bi mi, kada vrtić bude gotov, a dotad su uvijek nešto radile - kazala je Milica Kapović. Kasnije je Kapović prigovarala zbog dječje buke i vike koja je dolazila iz vrtićkog dvorišta, od kojeg je dijeli ogradni zid, no navela je kako je tada bila umorna i nervozna nakon iscrpljujućeg posla u trafici. Povremeno ga obavlja kao ispomoć od šest ujutro do dva iza ponoći, a Kapović je također potvrdila da je tražila postavljanje bukobrana zbog vike više od 70 djece.    

Druga svjedokinja, odgojiteljica Mišlov, radila je u Smješku duže od 15 godina, a prije dvije godine dala je otkaz iz privatnih razloga. Navela je kako je u početku virski vrtić bio smješten u privatnim prostorijama, a onda u župnom uredu na Viru gdje se čekalo dovršenje novog objekta dječjeg vrtića.

- Imali smo dvije skupine po 20-ak djece, a onda je prestao rad s djecom kako bi sve naše stvari prebacili u novi objekt. Potom smo uređivali prostorije i čekali na početak rada, odnosno dobivanje uporabne dozvole za novi vrtić - navela je Mišlov. Potvrdila je kako se rad s djecom odvijao svakodnevno od 7 do 15 sati s propisanih 5,5 sati rada s djecom. U ostatku radnog vremena Mišlov i druge odgojiteljice, njih četiri, a kasnije i šest, radile su na organizaciji prostora, pripremale pedagošku dokumentaciju za rad s djecom, održavale odgojiteljska vijeća, kao i sudjelovale na pedagoškim seminarima u vrtiću i izvan njega. Mišlov je još istaknula kako su s istim pedagoškim ciljevima, uključujući uređenje i organizaciju nove zgrade vrtića kao dio preraspodjele poslova, radile u dvorani župnog ureda u punom radnom vremenu od 7 do 15 sati.       

Treća svjedokinja, administratorica vrtića Smješko Danijela Kapović, potvrdila je u iskazu kako je postala zaposlenica virskog DV-a od svibnja 2013. te je opisala svoje radne zadaće.  

- Vodim evidenciju radnog vremena, organiziram natječajnu dokumentaciju i prosljeđujem je ravnateljici. Ne znam točno je li tada bio raspisan natječaj za primanje djece, ali mislim da jest - kazala je Kapović i potvrdila kako je radila u punom radnom vremenu od 7 do 15 sati. Navela je još kako su prva djeca u vrtić došla u studenomu 2013., a da je dotad, također u punom radnom vremenu, desetak djelatnika vrtića svakodnevno izvršavalo poslove na pripremanju, uređenju i organiziranju objekta vrtića.

Voditeljica Kaznenog odjela u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru i zastupnica optužbe Rukavina, stavila je primjedbe na iskaz svjedokinja koje su potvrdile da je Smješko radio u punom radnom vremenu. Sljedeće ročište održat će se 12. travnja kada će iskaz dati bivši načelnik Općine Vir Kristijan Kapović.     

26. lipanj 2024 08:51