StoryEditorOCM
RegionalBIT ĆE SVJEŽIJE

Nakon dugog sunčanog razdoblja, stiže nam velika promjena vremena: od petka kiša, u Dalmaciju će doći nešto kasnije; Pogledajte prognozu

Piše PSD
15. rujna 2021. - 23:42

Nakon dugotrajnog iznadprosječno toplog i sunčanog razdoblja, u drugu polovinu rujna ulazimo s promjenom vremena. U još razmjerno topao četvrtak najavit će je jačanje južine i tek mjestimični pljuskovi, najavljuje za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Od petka kiša češća, povremeno i u obliku pljuskova s grmljavinom, lokalno moguće i izraženijih, a početkom idućeg tjedna prolazno stabilnije. Temperatura zraka bit će sve niža, osobito dnevna.", sažeta je tjedna prognoza.

"Četvrtak će na istoku Hrvatske proteći uz promjenjivu naoblak. Tek je rijetko popodne moguć i poneki pljusak s grmljavinom, čak i jače izražen. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a dnevna temperatura oko ljetnih 30 °C.

Malo niža u središnjoj Hrvatskoj, gdje je vjerojatnost za pljuskove veća, a osobito na sjeveru te uz granicu sa Slovenijom oni mogu biti izraženi. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, mjestimice s jakim udarima.

Najnestabilnije će biti na zapadu zemlje, osobito u Istri i Gorskom kotaru, gdje će već prijepodne biti više oblaka te mjestimične kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji će u drugom dijelu dana lokalno biti i obilni. Puhat će umjeren, u gorju na udare jak jugozapadni vjetar, uz obalu sjevernog Jadrana i južni, a prema otvorenome moru i jugo.

U Dalmaciji djelomice sunčano i još uglavnom bez oborina. Poneki pljusak najvjerojatniji je popodne u unutrašnjosti, a potkraj dana na sjeveru. Puhat će slabo do umjereno jugo, a popodne pojačati južni i jugozapadni vjetar. More malo do umjereno valovito, a dnevna temperatura zraka od 28 do 31 °C.

Djelomice sunčano i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje još u četvrtak kiše najvjerojatnije neće biti. Nakon razmjerno mirnog jutra zapuhat će južni vjetar i jugo. Dnevna temperatura zraka od 28 do 30 °C."

U nastavku tjedna promjenjivo i svježije

"U petak i za vikend na kopnu promjenjivo i nestabilno, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Lokalno može pasti obilna kiša, osobito u gorju i središnjoj Hrvatskoj. Dnevna temperatura zraka bit će osjetno niža nego u srijedu i četvrtak - primjerenija kraju rujna.

I na Jadranu će vikend kvariti nestabilno vrijeme, praćeno prolazno pojačanim vjetrom te čestim i lokalno izraženim pljuskovima s grmljavinom, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. No, još u petak u Dalmaciji bi oborina mogla biti rijetka. Dnevna temperatura niža, osobito na sjevernom Jadranu.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak.

20. travanj 2024 04:08