StoryEditorOCM
RegionalOPTUŽUJE POLICIJU

‘Na Uskrs su me tukli i držali ka pasa‘, žali se Dejan Babić (45). Policija uzvraća: ‘Prijetio nam je smrću‘

Piše Vladimir Urukalo/SD
11. svibnja 2023. - 17:17

“Tog dana smo prijatelj i ja bili na pazaru u Hvaru, jeli smo kuhanu šunku, jaja, Uskrs je bija, pili smo pivo i negdi oko 19.30 sati su odjednom došla dva policajca. Nismo stvarno ničim remetili javni red i mir, niti smo vikali niti smo razbijali, ništa.

Oni su prošli ispod pazara, ušli su s donje strane, došli do nas i pitali me jesam li ja Babić. Reka sam da jesam, a oni da dođem do njih. Krenija sam prema njima i zatetura malo, stavija sam ruke na leđa kako su mi rekli i sta uza zid. Pita sam da šta me privode, šta sam napravija, valjda sam reka koji vam je k... ili šta slično. Tad me je jedan od njih počeo tući šakama, pa sam ga opsova...”

Bio sam vezan

“Cilo vrime sam bija vezan, a kad su me vodili do policije, podmetnuli su mi nogu pa sam pao, izbijeni su mi zubi. Ne znam ko me je prijavija i zbog čega. Držali su me ka pasa, nisu mi dali jesti, tukli su me i u stanici i cilo sam vrime bija vezan...

Tek u ponoć je došla Hitna da me pregleda, a ujutro su me vodili u Split na odvjetništvo zbog prijetnje službenoj osobi. Tužiteljica me pustila, a posli me je načelnik hvarske policije vidija i pljunija zaprijetivši mi”, ispričao nam je u dahu 45-godišnji Dejan Babić iz Hvara.

Uvjerava nas da nikad u životu nije kazneno gonjen, da uredno ima obrt, iznajmljuje glisere... Tvrdi da ga hvarska policija ima “na piku” zbog njemu nepoznatog razloga i da mu je nedavno “njih sedam s pasom upalo” jer su sumnjali da je glavni raspačivač droge na otoku.

- Nisu našli ni mrvicu trave, a kamoli nešto drugo jer nikad nisam to radio niti sam ikad zbog toga uhićivan. Sve sam ovo prijavio unutarnjoj kontroli MUP-a u Zagrebu, zanime me šta će napraviti, srića da je sve pokriveno kamerama pa se jasno vidi.

Zbog ovoga šta su mi izbili zube mora sam na operaciju ponovnog stavljanja implantata, a cilo vrime sam u stresu i nekoj nervozi, bojim se kad ih vidim na cesti da me opet za nešto ne uhite i ne pretuku - govori Babić.

Razgovarali smo i s njegovim prijateljem F.Č., koji kaže kako je u jednom trenutku pokraj njih prošao policajac u civilu i od Babića žicao cigaretu. Kad mu je on ponudio, policajac je uzeo dvije, na što je Babić počeo glasnije negodovati.

- Mislim da ga je on i prijavio za remećenje. Ja sam u početku vidio da je Babić na podu, digli su ga, stavili uza zid, a kad sam se približio, policajac je i mene pitao hoću li i ja isto. Kad su ga vodili u stanicu, sapleli su mu noge, bio je vezan, pao je i udario licem o pod, ispala mu je dentjera i naočale - govori nam Babićev prijatelj.

Prijetnja službenoj osobi

Naravno, policija ima drugu priču. Po njima, Babić je prilikom privođenja prijetio i vrijeđao policajce te su ga prijavili za prijetnju službenoj osobi.

- Oko 19.30 sati 9. travnja 2023. godine 45-godišnjak je u vidljivo alkoholiziranom stanju na gradskoj tržnici Dolac u Hvaru vrijeđao i psovao policijske službenike.

Ni nakon izdane zapovijedi da prestane s takvim ponašanjem, muškarac nije prestajao s vulgarnim načinom vrijeđanja, psovkama i omalovažavanjem policije. Budući da se i dalje nastavio protupravno ponašati i oglušio se na izdanu naredbu policajaca, nad njim su uporabljena sredstva prisile, tjelesna snaga i sredstva za vezivanje.

Tijekom dovođenja i u službenim prostorijama nije prestajao s vrijeđanjem i omalovažavanjem. Vikao je na policijskog službenika i rekao mu da će ga ubiti, da je mrtav i da više neće raditi u policiji.

image

Dejan Babić (45) s Hvara tvrdi da su ga na Uskrs pretukla dva policajca 

Vladimir Urukalo

Nakon što je doveden u ODO Split, naveo je da ga je jedan policajac tukao, ali nije želio podnositi prijavu. Međutim, policijski službenici Službe općeg kriminaliteta proveli su, na traženje ODO-a Split, detaljnu analizu slučaja i dinamiku događaja, prikupili sve što je traženo i obavili sve radnje kako bi utvrdili činjenice. Izuzete su snimke videonadzora na kojima je jasno utvrđeno da je navedeni muškarac pao na tržnici prije dolaska policije i jasno je utvrđeno kako i na koji način su policijski službenici postupali.

Navedenu činjenicu da je muškarac pao prije dolaska policije naveo je i svjedok događaja s kojim je obavljen razgovor. Prije odvođenja u PU splitsko-dalmatinsku (jer je policijski službenik PP Hvar oštećen kaznenim djelom) pregledao ga je liječnik i smješten je u prostorije do prestanka djelovanja alkohola.

Napominjemo da je muškarac odbio obaviti alkotest kako bi se utvrdio stupanj alkoholiziranosti. Naknadno je 10. travnja 2023. opet pregledan i u KBC-u Split i utvrđeno je da ima lakšu tjelesnu ozljedu - kontuziju obrve - pojašnjavaju u splitskoj policiji. Navode kako je 45-godišnjak podnio pritužbu na rad policijskih službenika i da će ona biti obrađena sukladno zakonskim propisima i u zakonskim rokovima, te će na nju dobiti i odgovor.

image
Joško Ponoš/Cropix

- Napominjemo kako je do trenutka zaprimanja njegove pritužbe već proveden postupak ocjene opravdanosti uporabe sredstava prisile. Liječnička pomoć pružena mu je već tijekom večeri u službenim prostorijama, odmah nakon što je to bilo moguće i nakon dolaska pozvanog liječnika.

Pao je prije

Ozljede koje je imao su bile crvenilo i ogrebotine na licu i nije trebao niti daljnju liječničku pomoć, niti hospitalizaciju. U odnosu na navode o načelniku Policijske postaje Hvar, netočno je da je načelnik na bilo kakav način bio neprimjeren prema muškarcu, niti su ostvarivali bilo kakav međusobni kontakt.

Potvrda točnosti ovih navoda proizlazi i iz činjenice da muškarac nikada nije prijavio događaj koji vam je opisao, a mišljenja smo kako bi on zasigurno takav događaj prijavio s obzirom na vulgaran način komunikacije prema policajcima koje je bezrazložno na javnom mjestu vrijeđao, psovao i konačno im uputio i prijetnje - poručili su u svom odgovoru iz splitske policije.

29. travanj 2024 07:48