StoryEditorOCM
KalelargaNOVI DETALJI

Malog Čeha ubila eksplozija granate. Prije toga ju je izvadio iz auta...

Piše Zadarski.hr/Index.hr
20. lipnja 2024. - 21:06

Jučer oko 18 sati na području Obrovca iz dosad neutvrđenog razloga došlo je do eksplozije u kojoj je poginulo dijete. Dvije žene kolima Hitne medicinske pomoći prevezene su u OB Zadar na pružanje daljnje liječničke pomoći, ali i jedan muškarac. Riječ je o češkim državljanima, donosi Index.hr.

Kako je potvrdila policija, ipak se ne radi o eksploziji mine zaostale iz Domovinskog rata, nego o eksploziji eksplozivnog sredstva koje je bilo u automobilu u kojem se nalazila češka obitelj.

RTL je večeras objavio da se, prema neslužbenim saznanjima, navodno radi o granati ručnog minobacača koju su Česi ponijeli sa sobom. Navodno se radi o kolekcionarima takvih čahura i ostataka minsko-eksplozivnih sredstava.

Automobil im se pokvario i devetogodišnji dječak se najvjerojatnije igrao van automobila s tom granatom, kuckao njome o asfalt, dakle o tvrdu površinu, što je bilo dovoljno da ona eksplodira jer takve naprave nemaju osigurač nego se aktiviraju udarcem o tvrdu površinu.

Policija nastavlja kriminalističko istraživanje koje bi trebalo pokazati odakle Česima opasni projektil i protiv koga će sve biti podignute kaznene prijave.

Do eksplozije je došlo kada se obitelj zbog kvara automobila zaustavila na odmorištu.

U autu bilo više ekspozivnih naprava?

Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje da je dijete eksplozivnu napravu iznijelo iz vozila, te da nije bila jedina.

"Začula se eksplozija, nešto je eksplodiralo, zatim sam čuo zapomaganje, jauk. Došao sam na lice mjesta, jedna žena je ležala ozlijeđena, dijete je ležalo nepomično", ispričao je očevidac Slobodan za Novu TV.  

"Gospođa stara 48 godina, ima teške ozljede oka. Druga gospođa stara 33 godine, nakon inicijalne obrade odmah je prevezena u operacijsku salu, operirana je i utvrđene su teške ozljede trbuha", izvijestio je doktor Nediljko Jović iz Opće bolnice Zadar.

Policija još utvrđuje što se dogodilo

Policija još utvrđuje što je uzrok tragedije koja se dogodila na potezu od Bilišana do Bogatnika, u obrovačkom zaleđu.

"Provedenim mjerama i radnjama i samim kriminalističkim istraživanjem, kako smo rekli, zasad nepoznato eksplozivno sredstvo nalazilo prethodno u automobilu, a nakon što je ono izvađeno iz automobila, da je došlo do eksplozije", potvrdila je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

Prva informacija bila je da se radi o mini zaostaloj iz rata, međutim ispostavilo se da to ipak nije slučaj.

Reporterka HRT-a jutros je javila kako se iz bolnice doznaje da su dvije žene zaprimljene na odjel oftalmologije i kirurgije.

Češki diplomat: Možda je netko donio minu iz šume

Glasnogovornik češkog ministarstva vanjskih poslova Daniel Drake potvrdio je danas da je češko veleposlanstvo u kontaktu s istražiteljima.

Pavel Pešek, ravnatelj konzularnog odjela češkog ministarstva vanjskih poslova, za češku je televiziju rekao da je jedan od scenarija i taj da je netko iz šume u automobil donio neeksplodiranu minu ili granatu. Dodao je, ipak, da niti taj scenarij, a niti scenarij o eksploziji neke druge eksplozivne naprave u automobilu ne mora biti istinit, prenosi ČT24.

 

21. lipanj 2024 08:16