StoryEditorOCM
RegionalRAČUNAJU NA POTPORE

Malim ribarima odgovara ‘COVID lovostaj‘, očekuje se da neće biti ni porasta cijena ribe: ‘Obustava ribolova donijela nam je dvostruku korist‘

Piše Otvoreno more
29. studenog 2020. - 19:28

Iako će većina dalmatinskih koćarica ostati vezana do kraja prosinca zbog "COVID lovostaja", na dalmatinskim ribarnicama ipak neće nedostajati ribe. Očekuje se da neće biti ni porasta cijena premda je tržište ribe doživjelo tektonske poremećaje u korona-krizi - piše Otvoreno more.

Smanjena je prodaja na ribarnicama jer ljudi u strahu od zaraze manje izlaze, a manja je i kupovna moć stanovništva. Veliki konkurenti domaćim ribarima su trgovački centri, koji nude zaleđeni asortiman ribe i različitih ribljih proizvoda. Profesionalni ribari su tako dovedeni na rub opstanka zbog izostanka turističke sezone te smanjene potražnje restorana za ribom.

Stoga su jedva dočekali privremenu obustavu ribolova zbog pandemije, kojom Ministarstvo poljoprivrede nastoji ublažili negativne učinke krize.

SUBVENCIJE

Riječ je o privremenoj obustavi plivaričarskog i koćarskog ribolova, koji će ribarima biti plaćen iz državnog proračuna. Navedena obustava nije obvezujuća za domaće koćare i plivaričare. Na ribarima je da odluče je li im isplativije mirovati i čekati državnu subvenciju ili nastaviti s poslom.

Ribari koji odluče sudjelovati u ovoj mjeri moraju se strogo držati zadanih uvjeta: plovilo im mora biti vezano u luci i ne smije obavljati ni jedan oblik ribolova. Za njegovo premještanje moraju imati odobrenje nadležne Uprave ribarstva, a članovi posade ne smiju obavljati bilo koju vrstu ribolova ili neku drugu djelatnost.

Također, plovilo mora biti autorizirano za koćarski, odnosno plivaričarski ribolov, te imati dostatnu minimalnu ribolovnu aktivnost od ukupno 120 ribolovnih dana ostvarenih tijekom posljednje dvije kalendarske godine.

Iznimno, korisnik zbog nepredviđenih okolnosti ili više sile, ili u cilju remonta ribarskog plovila, može premjestiti brod, ali samo uz prethodno pribavljeno odobrenje Uprave ribarstva.

Podsjetimo, u privremenoj obustavi ribolova plivaricom i koćom do sada je sudjelovalo tristotinjak ribara, kojima je isplaćeno gotovo 15 milijuna kuna. Cilj privremenih obustava ribolova je zaštititi ribolovnu flotu i ribarstvo te osigurati tržište u uvjetima pandemije.

DVOSTRUKA KORIST

Kako pojašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede, navedene obustave idu naruku malim ribarima koji svoje ulove pretežito plasiraju u ribarnice i restorane. U uvjetima nemogućnosti izvoza povećala se prodaja ribe s plovila i na ribarnicama uz stabilnost cijene.

Tako nitko ne očekuje porast cijene ribe na tržnicama i ribarnicama, dapače realno je očekivati pad u uvjetima povećane ponude i smanjene potražnje jer zabranom nije obuhvaćen ribolov malim alatima i mrežama stajaćicama. Ribari koji na taj način love i dalje nastavljaju raditi, a za pretpostaviti je da će neki od koćara i plivaričara također nastaviti raditi.

– Obustava ribolova donijela nam je dvostruku korist: obnavlja se riblji fond, a ribari će u vrijeme lovostaja biti adekvatno plaćeni – ističe Mato Oberan, profesionalni ribar iz Dubrovnika.

Pojedinim ribarima koji će svoje brodove ostaviti na vezu i tako sudjelovati u plaćenom lovostaju država bi mogla nadoknaditi štetu iznosom i do 250 tisuća kuna, ovisno o tonaži broda i količini ulova u posljednje dvije kalendarske godine. Osim toga, za svakog člana posade u punom radnom vremenu isplaćivat će se premija u iznosu od 36 eura bruto po danu obustave ribolovnih aktivnosti.

Inače, studeni je mjesec u kojem se riba slabije traži i tako je sve do pred Badnjak, kada iznova kreće prodaja.

– Ribe će biti dovoljno unatoč lovostaju, samo ne znamo hoćemo li je imati kome prodati – poručuju dalmatinski ribari.

20. travanj 2024 05:26