StoryEditorOCM
RegionalVISOKI STANDARD

Komunalno poduzeće Vir održavanje pripremilo je plaže za kupače: uređene su klupe, zamijenjeni rukohvati, obnovljen šljunak i ograde...

Piše Kažimir škrbić
27. lipnja 2024. - 21:40

– Plaže su uređene i pripremljene za kupače. Uredili smo klupe i zamijenili dotrajale rukohvate, obnovili i poravnali postojeći šljunak na plažama, postavili zaštitne ograde u moru i svlačionice na plažama. Naši vrijedni dečki svake godine saniraju i obnavljaju virske plaže kako bi otok spreman i uređen dočekao novu turističku sezonu – kaže direktor Vir održavanja Marko Klanac opisujući dio poslova koje je u proteklom periodu odradilo ovo općinsko poduzeće.

Tako u Viru trenutno ima više od 400 klupa na plažama i šetnicama, od čega je većina betonskih, a 60-ak komada je takozvanog baroknog tipa. Uz klupe, uredile su se i svlačionice sa standardiziranom i prepoznatljivom oznakom „I love Vir“, pa je tijekom 2024. otok dobio novu svlačionicu u Radnjači, po dvije u Brdonji i Soldatici, te po jednu u Žitnoj i Lučici. Nešto ranije pet svlačionica odrađeno je na plaži Jadro, dvije u Radovanjici od parkirne rampe do caffe bara Zodiac te jedna između Radovanjice i Luke, jedna za naselje Luka, četiri u Miljkovici, šest u Prezidi, po dvije u Žitnoj, Lučici i Slatini te jedna u svakom od naselja: Soldatica, Straža, Bobovik, Velika Slatina, Biskupljača, Pedinka, Sita i Kozjak. Sve skupa riječ je o 41. svlačionici na otoku Viru.

– Iz godine u godinu nastojimo održavati i poboljšavati standard na plažama, pa smo zbog održavanja higijenskih uvjeta na plažama postavili i ekološke WC čvorove. Imamo ih 36 – dodaje direktor Klanac, a taj standard podrazumijeva i postavljenu zaštitnu morsku ogradu ukupne duljine 7.000 metara koja je, ovisno o konfiguraciji, postavljena na oko 100 do 150 metara od obale.

Zaštitne ograde nalaze se u Prezidi i plaži Gornja Prezida, Radovanjici, Miljkovici, duž Šetnice Jadro uz pješčanu i šljunčanu plažu, Kozjaku, Sapavcu, Pedinki, Biskupljači, Smratinama, Velikoj Slatini, Brdonji, Slatini, Marini, Lučici, Boboviku, Žitnoj, Soldatici, Straži (uvala Svinja) i Viriću. A u sklopu poslova na općoj prometnoj sigurnosti na otoku, Vir održavanje je obnovilo horizontalnu prometnu signalizaciju na cestama Put Rosulja, Put Velike Slatine, Put Smratina, Put Biskupljače, Put Radnjače, Put Rastavca i Dalmatinski put.

27. lipanj 2024 21:40