StoryEditorOCM
RegionalKAZNENE PRIJAVE

Kaštelanska taksi mafija s kojom je radio i Daruvarac lažirala prijavu protiv vozača s invaliditetom kojeg su tjerali s ‘njihovog teritorija‘

Piše Katarina Marić Banje/SD
1. srpnja 2021. - 12:43

Policijski službenici Policijske postaje Kaštela dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba provedenim zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela davanje lažnog iskaza i sprječavanje dokazivanja. Kako saznajemo, kaznene prijave podnesene su protiv Silvija Kneževića (40) neformalnog vođe grupe taksista koji rade na području Kaštela i zračne luke Resnik te nekoliko osoba iz njihove ekipe.

Sumnjiče se između ostalog da su lažnim iskazima isfabricirali kaznenu prijavu zbog prijetnji protiv Mladena Ninčevića, 40-godišnjeg taksista iz Kaštel Staroga, osobe s visokim stupnjem invaliditeta jer je izgubio nogu u prometnoj nesreći. Sukob između Kneževićeve grupacije i Ninčevića je nastao jer su ga uporno sprječavali da radi na području koje su smatrali svojim teritorijem te je bio žrtva i fizičkih napada.

Ninčević nije bio jedini koji je imao problema s njima i protiv kojeg su lažirali prijave kada su pokušali raditi u zračnoj luci te je Kneževićeva ekipa kolokvijalno nazivana 'taksi mafijom'. S druge strane su se oni branili kako imaju sve dozvole za rad te se bore protiv nelegalne konkurencije koja radi ilegalno.

U Kneževićevoj ekipi je kao vozač kraće vrijeme radio i Darko Kovačević zvani Daruvarac, poznat po brutalnom premlaćivanju djevojke u Zadru. Osim njega od osoba s dosjeom je radio i Splićanin, osuđen zbog obiteljskog nasilja i iznuda.

image
Mladen Ninčević, napadnuti taksist iz Kaštel Sućurca 
Sasa Burić/Cropix

Kako smo obaviješteni iz PU splitsko-dalmatinske, utvrđena je sumnja da je pet osoba u dobi od 40, 38, 32, 36 i 31 godine tijekom ispitivanja u svojstvu svjedoka-oštećenika u Policijskoj postaji Kaštela premda prethodno upozoreni od strane policijskog istražitelja da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo isti iako svjesni navedenog neistinito su izjavili na zapisnik da im je u rujnu 2019. jedna osoba prijetila smrću.

Postupajući na opisani način ostvarili obilježja kaznenog djelo Davanje lažnog iskaza, a 40-godišnjak i kaznenog djela Sprječavanje dokazivanja. Nadalje, utvrđena je sumnja da tijekom kriminalističkog istraživanja događaja u kojemu je prijavljen 27-godišnjak za kazneno djelo prijetnja na području Zračne luke Split, također u rujnu 2019. godine isti nagovorio četiri osobe u dobi od 40, 30, 27 i 36-godina, koji su potom dogovorili i uskladili sadržaj iskaza da nisu čuli prijetnje, iako su znali da to nije istina.

image
Silvijo Knežević prilikom jednog privođenja na Prekršajni sud u Kaštelima
Tom Dubravec/Cropix

Navedenim postupanjem su na strani 27-godišnjaka ostvarena obilježja kaznenog djela Sprječavanje dokazivanja te na strani ostalih navedenih obilježja kaznenog djela davanje lažnog iskaza. Također je utvrđena sumnja da je u srpnju 2019.  godine na području Kaštela spomenuti 40-godišnjak počinio kazneno djelo prijetnja na štetu jedne osobe, nakon čega je nagovorio 31- godišnjaka i 36-godišnjaka da policijskim službenicima daju lažne iskaze da su se nalazili na mjestu počinjenja kaznenog djela i da prijavljeni nije prijetio oštećenom.

Na takav način su na strani 40-godišnjaka ostvarena obilježja kaznenog djela sprječavanje dokazivanja, dok su na strani spomenute dvojice ostvarena obilježja kaznenog djela davanje lažnog iskaza. Protiv svih navedenih su podnesene odgovarajuće kaznena prijave nadležnom državnom odvjetništvu

20. travanj 2024 14:11