StoryEditorOCM
RegionalCOVID-DIJAGNOSTIKA

Kako je tvrtka Marina Bosotine, vlasnika poliklinike Analiza, dobila unosan posao s državom od čak 12 milijuna kuna? Prodao je 150.000 korona-testova

Piše Damir Tolj
11. veljače 2021. - 16:02

S poznatim splitskim farmaceutom Marinom Bosotinom, mr. pharm, vlasnikom "Poliklinike Analiza", razgovarali smo o njegovom velikom poslu s državom - prodaji brzih antigenskih testova na novi koronavirus i pripadajućih testnih pločica.

Razgovor nismo vodili uživo, licem u lice, nego smo ga obavili pisanim putem: sugovorniku smo poslali e-mail s pitanjima, a on je uzvratio odgovorima.

Što je država, putem Ravnateljstva robnih zaliha, naručila od vaše tvrtke "Bosotina" i kada?

– Naručeni su brzi antigenski testovi proizvođača iz Europske unije krajem prošle godine.

Pojavila se informacija da se radi o poslu "teškom" 12 milijuna kuna, te o količini od 150.000 testova i 170.000 pločica za testove. Možete li to potvrditi?

– Da, radi se o toj količini brzih antigenskih testova i o tom iznosu.

Je li bila riječ o jednokratnoj nabavi ili o više njih?

– Radi se o više isporuka u studenome i prosincu 2020. godine, te u siječnju 2021. godine.

Jeste li dogovorili još isporuka? O kojim proizvodima bi se radilo i o kojoj vrijednosti?

– Nisam dobio upite za davanje novih ponuda, niti su ostale dodatne isporuke.

Ispomoć u dijagnostici

Je li vaša tvrtka nudila nabavu ili su se ljudi iz Robnih zaliha vama obratili? Odnosno, na koji način je došlo do izbora vaše tvrtke kao partnera?

– Po struci sam farmaceut s postdiplomskim studijem iz medicinsko-laboratorijske dijagnostike i od 1989. godine imam kompanije, prvo u Švicarskoj, poslije toga u Španjolskoj, koje se bave proizvodnjom i distribucijom dijagnostičkih testova, u koje spadaju i brzi antigenski testovi. Imam distributere u 21 državi na tri kontinenta.

Od početka pandemije i prve pojave laboratorijske dijagnostike novog koronavirusa, odnosno infekcije COVID-19, brze testove izvozio sam iz moje hrvatske kompanije u Italiju, Španjolsku, Portugal, Bugarsku, Francusku i Njemačku i u vrijeme kad tih testova gotovo da nije ni bilo na svjetskom tržištu, niti su bili korišteni u Hrvatskoj. Oni su bili velika, neprocjenjiva ispomoć u dijagnostici u zemljama koje su prošle puno gore od naše Hrvatske.

Od tih početaka pandemije slao sam indikativne ponude na relevantne državne institucije da moja kompanija u Hrvatskoj ima na raspolaganju te testove. Pri kraju godine moja kompanija i ja dobili smo upit od odgovornih institucija da dostavim ponudu sa što kraćim rokom isporuke, koji je kod mene bio u roku od 24 sata za početne količine.

image
'Nisam dobio upite za davanje novih ponuda, niti su ostale dodatne isporuke'
Tom Dubravec/Cropix

Tko je proizvođač brzih antigenskih testova koje ste isporučili državi?

– Proizvođači su iz Europske unije, sa svim relevantnim europskim i ISO certifikatima kvalitete.

Po kojoj cijeni ste nabavili i prodali testove?

– Ukupan poslovni rezultat moje kompanije koja posluje na hrvatskom i međunarodnom tržištu bit će javno objavljen u zakonskom roku.

Najviša kvaliteta, najbolje cijene

Kakav je odnos cijene i kvalitete nabavljenih testova?

– Testovi su najviše kvalitete i po najpovoljnijim cijenama, sukladno cijenama u drugim zemljama Europske unije. Radi se o vrlo rijetkim testovima proizvedenim prošle godine u Europskoj uniji. Svi testovi su registrirani u EU-u, kao i u Hrvatskoj, imaju sve potrebne certifikate i odobrenja, kako od strane međunarodnih instituta, kao što je, na primjer, "Pasteur Institute", ali i francuskog ministarstva zdravstva i drugih zemalja članica Europske unije, tako i validacije u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i našim laboratorijima.

Kakve su cijene i kvaliteta konkurentskih proizvoda?

– Moje nije da govorim o konkurenciji, njihovoj kvaliteti, cijenama ili o tome odakle nabavljaju testove, niti sam upoznat s tim tko se javljao na pozivne natječaje i tko je još isporučivao brze antigenske testove, ali sam siguran u proizvode koje moja tvrtka distribuira.

Nudite li iste testove i u vašoj "Poliklinici Analiza" i po kojoj cijeni?

– Nudimo ih u medicinsko-biokemijskom laboratoriju "Poliklinike Analiza", još otkad smo za to dobili odobrenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, po najkonkurentnijoj cijeni.

S druge strane, ne može se raditi usporedba cijene reagenasa na bazi natječaja za stotine tisuća komada s pojedinačnom uslugom određivanja antigena u laboratoriju, od uzimanja uzorka i njegove analize, interpretacije i kontrole od strane stručnog medicinskog osoblja u licenciranoj zdravstvenoj ustanovi. Ne uspoređujete nikada cijenu brašna na bazi sto tona s cijenama peciva. Ipak smo mi daleko od tih razlika...

O kakvim testovima se radi, da prosječan čitatelj razumije: kako oni rade i što čovjek dobije kao rezultat?

– O njima se stalno piše u medijima, ja sam objavio nekoliko članaka od prvih početaka pandemije, a i stručna literatura je dostupna na našim mrežnim stranicama. Ukratko, brzi imunokromatografski test za kvalitativnu detekciju nukleokapsidnog proteina kao antigena virusa SARS-CoV-2 u uzorcima nazofaringealnog brisa čovjeka služi kao pomoć u postavljanju dijagnoze bolesti COVID-19.

Obojena linija

Na kojem principu testovi rade?

– Test se izvodi nanošenjem uzorka u jažicu (oznaka S) na test-pločici i promatrajući formiranje obojenih linija. SARS-CoV-2 nukleokapsidni protein otkriva se korištenjem visoko osjetljivih monoklonskih antitijela.

Kapilarnim djelovanjem uzorak se kreće uzduž membrane. Ako je prisutan u uzorku, SARS-CoV-2 antigen reagira s monoklonskim antitijelima konjugiranim s česticama koloidnog zlata, stvoreni kompleks hvataju sekundarna monoklonska antitijela u test regiji (T).

U test regiji (T) formirat će se obojena linija. Njezina prisutnost ukazuje na pozitivan rezultat, dok njezina odsutnost ukazuje na negativan rezultat. Kao kontrola postupka u kontrolnoj regiji (C) pojavi se obojena linija kao potvrda da je apsorbirana dovoljna količina uzorka.

Pojedinačno pakiranje sadrži test-pločice, desikant (odvlaživač), ekstrakcijski pufer, sterilne briseve, epruvete za ekstrakciju, kapaljke i držač epruvete.

Što mislite, treba li kod ovakvih i sličnih nabava ići na izravno naručivanje ili je bolje pronaći transparentniji modalitet kako bi se izbjeglo etiketiranje, prozivanje, pogodovanje i slično?

– Ja sam biokemičar i moja struka je medicinska laboratorijska dijagnostika. Ne poznam ih, niti se bavim zakonima, administrativnim procedurama javne nabave i ne znam kakav drugi model bi se mogao primijeniti u postupcima ovakvih žurnih javnih nabava. Je li to moglo biti drukčije? To je stvar zakonodavca, a ne ponuditelja. Ne bavim se politikom. Ja se ne miješam, niti smatram da trebam imati javno mišljenje o stvarima koje nisu moja profesija.

image
'Nisam dobio upite za davanje novih ponuda, niti su ostale dodatne isporuke'
Tom Dubravec/Cropix
Javna nabava

Nabava medicinske i zaštitne opreme, uređaja i testova za borbu protiv novoga koronavirusa tema je koja intrigira javnost, posebno s obzirom da se sav taj posao obavlja mimo sustava javne nabave, odnosno izravnim dogovorom.

Vlada je tako odlučila još proljetos, na početku pandemije, na temelju čl. 42. Zakona o javnoj nabavi, a zbog "zaštite bitnih sigurnosnih interesa Republike Hrvatske koji se ne mogu jamčiti s manje drastičnim mjerama".

O kolikim iznosima se radi, svjedoči navod iz Vladina siječanjskog "Izvješća o učincima provedbe mjera..." u kojemu se navodi da je iz sustava obveznog zdravstvenog osiguranja, do 30. studenoga 2020. godine plaćeno 502 milijuna kuna za testiranja na bolest COVID-19.

A Ravnateljstvo za robne zalihe, koje je u ingerenciji Tomislava Ćorića, ministra gospodarstva i regionalnog razvoja – stoji dalje u istom Vladinu izvješću – uložilo je više od 566 milijuna kuna u nabavu robe i usluga za provedbu mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem bolesti COVID-19.

Od tog iznosa, čak 484 milijuna kuna odnosi se na nabavu zaštitne opreme, uređaja i testova. Većinu je financirao Europski fond za regionalni razvoj, dodijelivši Hrvatskoj 370 milijuna nepovratnih kuna lani u studenome.

Robnim zalihama postavili smo pitanja o ukupnoj količini kupljenih testova, dobavljačima i načinu njihova odabira, kao i o cijenama, a odgovore ćemo objaviti kada nam stignu.

U međuvremenu, portal Telegram objavio je popis 34 domaća dobavljača, kojima su Robne zalihe isplatile 97 milijuna kuna za raznu robu u borbi s virusom SARS-CoV-2.

Prema tom popisu, najveći posao sklopljen je s tvrtkom "Hospitalija trgovina": 13,3 milijuna kuna, slijedi poduzeće "Pleglas" s računom "teškim" 12,23 milijuna kuna, a na trećem mjestu je splitska tvrtka "Bosotina", poznatog farmaceuta Marina Bosotine, vlasnika "Poliklinike Analiza", čija faktura državi iznosi oko 12,16 milijuna kuna.

29. rujan 2024 00:55