StoryEditorOCM
RegionalBESPLATNA APLIKACIJA

Jednostavna prijava na ZAKRPAJ.to omogućit će stanovnicima otoka Vira lakše upravljanje komunalnim problemima

Piše Kažimir Škrbić/Virski list
4. srpnja 2020. - 14:49
pomoć aplikacije ZAKRPAJ.to, čiji je sustav nakon testnog razdoblja sada integriran u operativni sustav Općine Vir i komunalnih tvrtkiKažimir Škrbić/virski List

Primijetili ste pokvarenu rasvjetu ili razbijenu žarulju na stupu javne rasvjete? Odjednom se pojavila rupa na cesti ispred vaše ili neke druge kuće, a želite da se taj komunalni nedostatak ili kvar što prije riješi? Problem je, kažu u Općini Vir, lako i jednostavno rješiv uz pomoć aplikacije ZAKRPAJ.to, čiji je sustav nakon testnog razdoblja sada integriran u operativni sustav Općine Vir i komunalnih tvrtki. Početak je to primjene digitalizirane javne uprave kako bi se omogućila učinkovitija i efikasnija javna uprava u skladu s novim ciljevima EU za razdoblje 2021. – 2027. godine.

- Općina Vir nudi građanima posve novu mogućnost prijave komunalnih problema putem web servisa za upravljanje komunalnim prijavama ZAKRPAJ.to, a riječ je o modernom i učinkovitom alatu za evidenciju i upravljanje pristiglih prijava komunalnih problema - kažu u Općini Vir. To znači kako komunalne probleme, koje inače uočavaju i prijavljuju komunalni redari i zaposlenici općinskog sustava, sada vrlo jednostavno mogu prijavljivati građani otoka s potpuno određenim položajima na terenu, fotografijom i opisom problema. Potrebno je samo pristupiti servisu putem web sučelja ili mobilne aplikacije, fotografirati mobitelom komunalni problem te opisati situaciju na terenu.

- Sve prijave bit će vidljive nadležnim službama Komunalnog redarstva kao i svim posjetiteljima web servisa, a korisnici će moći pratiti dinamiku rješavanja svojih problema, ali i svih drugih prijava - ističu u Općini Vir kako građani Vira sada mogu imati uvid u rješavanje statusa prijavljenog problema, i to od same prijave do postupka, prosljeđivanja ili samog rješavanja.

Kratki opis problema, fotografije i slanje na ZAKRPAJ.to prijavljuju se na dva načina: pametnim telefonom na terenu ili računalom na karti. Aplikaciji se također može pristupiti te prijaviti problem anonimno, kao što se nudi mogućnost prijave na web servis, a očekuje se još transparentniji, učinkovitiji i brži rad Komunalne službe Općine Vir i rada općinskih poduzeća koja su zadužena za održavanje i uklanjanje komunalnih problema na otoku Viru. Aplikacija je besplatna i dostupna za pametne telefone s Android, iPhone ili Windows operativnim sustavom, a kako mobilna aplikacija nema kartu, potrebno je uključiti GPS sustav pozicioniranja kako bi se uspješno očitala pozicija.

Prijaviti se, primjerice, mogu najrazličitiji komunalni problemi: oštećenja javnih parkirališta i javne površine, površine na lokalnom groblju ili porušeno i polomljeno drveće, odvoz krupnog otpada, oštećene kante za smeće, onečišćene javne ceste i površine, začepljeni odvodi i navodnjavanje, oštećene klupe i sprave na igralištima i parkovima, oštećeni pločnici, rupe na cesti, nanosi pijeska, šljunka ili kamenja, grafiti na općinskim ustanovama, neispravna rasvjeta, stupovi javne rasvjete ili oštećene općinske prostorije i oprema (prijava na link https://www.zakrpaj.to/#http://https://www.zakrpaj.to/# ).

19. travanj 2024 20:24