StoryEditorOCM
RegionalZADAR - BENKOVAC:

Istarski se zečevi rastrčali zaleđem                                    

Piše Branko Božić
1. ožujka 2020. - 11:44
U specijalno izrađenim te prilagođenim drvenim sanducima, stigla je prva ovogodišnja pošiljka od ukupno 60-tak istarskih zečeva starih oko šest mjeseci.B.Božić

U specijalno izrađenim te prilagođenim drvenim sanducima, u lovišta zadarskog Lovačkog društva Diana te susjednog Lovačkog društva Benkovac, stigla je koncem veljače prva ovogodišnja pošiljka od ukupno 60-tak istarskih zečeva starih oko šest mjeseci.

Njih je u skladu sa postignutim dogovorom sa vodstvima dviju navedenih lovačkih udruga,osobno iz istarskog gradića Žminj dopremio Pino Peteh, vlasnik OPG i uzgajivačnice zečeva Peteh. Navedena uzgajivačnica i njezin vlasnik Peteh je jedna od trenutno najpoznatijih proizvođača dugouhana u umjetnom uzgoju kako u Istri tako i šire, te evo četvrtu godinu za redom uspješno surađuje sa navedena dva najmnogoljudnija Lovačka društva u Zadarskoj županiji.

U prihvatu 32 Dianina zečja repića na zbornom mjestu u Zemunik Donji, pored agilnog tajnika Ivana Posavca sudjelovala su lovnici, lovočuvari i grupovođe Zoran Krizman, Ferdinand Banić, Vedran Lukić, Marin Senkić, Dragan Marušić, Nediljko Rapan, Ivica Knežević i Denis Šare. Nakon što je tajnik Posavec pregledao i detaljno proučio prateću zečju dokumentaciju te nakon što je izvršena primopredaja, raspodijeljena je pošiljka i zečevi su transportirani na prethodno odabrane lovne terene u lovnim jedinicama Blatski gaj, Križ, Novigrad- Pridraga i Škabgnja-Zemunik, gdje su se po ispuštanju rastrčali u njihova nova obitavališta.

U prethodno provedenih desetak hajki, lovni tereni Diane očišćeni su od većeg broja predatora, poglavito od lisica, koje su kako je poznato najveći neprijatelji upravo zečje populacije, te se očekuje kako će se novopridošli zečevi uz one postojeće ,moći uzgojiti i prilagoditi te bez poteškoća dočekati narednu lovnu sezonu.

Prema riječima tajnika Posavca zečevi su vrhunski s izrazitim karakteristikama prilagodbe za njihova lovišta u zadarskom zaleđu.

-U planu nam je početkom mjeseca svibnja dopremiti iz iste uzgajivačnice novih 60 dugouhana. Njih ćemo ispustiti u ostala naša lovišta.Takođe nam je u planu pored ostalog početkom mjeseca srpnja u vlastite volijere unijeti 500 fazanskih pilića. Evo već četvrtu godinu konstantno napučivamo lovišta sa zečjom populacijom i za to vrijeme smo ispustili oko 350 repića.Kako bismo pomogli našoj divljači da se što lakše i bolje održava na životu, neobrađena i zarasla u korov, šikaru, travi i tome slično zemljišta, oremo i zasijavamo remizu. Pored ostalog u lovišta uvodimo zeca kako zbog same promjene krvi, tako i zbog povećanja prirasta. Držim osobno da na tom tragu iz dana u dan postižemo sve bolje rezultate i to ne samo na opće zadovoljstvo i radost naših 2.500 lovaca već i ostalih čimbenika -  sa zadovoljstvom je rekao tajnik Posavec.

Poput zadarskih lovaca i njihove kolege iz Benkovca, iz navedene istarske uzgajivačnice Peteh, u svoja su lovišta dopremili i sa guštom ispustili 30 zečeva, za što je izdvojeno oko 20.000 kuna. Dugouhani su dopremljeni u lovište Benkovac-Smilčić, da bi nakon što je tajnik društva Zoran Čirjak izvršio primopredaju, isti bili otpremljeni na ispuštanje i njihova nova staništa. Uz tajnika Čirjaka ovom činu bili su još nazočni lovočuvari, lovnici te lovci Ivan Prtenjača, Marijan Dražina, Denis Vrsaljko, Ivica Kalcina i ostali.Zečevi su tako potražili svoja buduća obitavališta u lovištima Benkovac-Smilčić, Pristeg, Polača i Lišane Ostrovičke.

Vrlo vrijedni i radišni tajnik Čirjak također nam je sa zadovoljstvom potvrdio da su novopridošli zečevi u dobroj kondiciji, da su zdravi i u odgovarajućoj mjeri podivljani,što će im itekako pripomoći u snalaženju u benkovačkim lovištima.Još nam je dodao kako sličnu zečju pošiljku imaju u planu realizirati tijekom mjeseca svibnja ove godine.

 

26. travanj 2024 13:08