StoryEditorOCM
RegionalPALA PRVA UTAKMICA

Imoćanin Ljubo Maršić osmislio je i patentirao igru NUGA: na Hvaru sam je testirao s Nijemcima i Austrijancima, obožavaju je! Dolaze samo zbog nje

Piše Braco Ćosić/PSD
6. srpnja 2020. - 19:15

Još se nisu stišale reakcije na inovaciju mladoga imotskog inovatora Marija Ljubičića iz Runovića koji je patentirao električni bicikl vodič, a iz Imotske krajine dolazi još jedna atraktivna inovacija.

I dok Mario već pomalo priprema i serijsku proizvodnju svoga pametnog bicikla, dotle drugi Imoćanin iz Prološca tek čeka i službeni certifikat kako bi zaštitio svoju inovaciju, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o novom sportu, zanimljiva naziva nogoglavomet, koji bi po riječima njegova izumitelja trebao osvojiti srca mladih koji vole igre u vodi, ali i one koji se žele profesionalno baviti vodenim sportovima.

Ljubo Maršić (66) iz Prološca kod Imotskog, završio je šesti stupanj Upravno-pravnog studija na Pravnom fakultetu u Zagrebu i cijeli svoj radni vijek odradio je u "Sunčanom Hvaru". Zapravo, cijelo vrijeme radio je u turističkoj branši.

Leđno plivanje

I kako nogoglavomet, otkuda to? - pitamo Ljubu dok nam pokazuje pregršt papira koje je uputio institucijama za priznavanje inovacija, a potom i Anti Zekiću, europskom zastupniku za patente u Splitu.

Pokazuje nam Ljubo i već izrađen logo budućeg sporta koji je nazvao NUGA. Zaselak je to na krajnjem zapadu Prološca, a u sebi ima slova koja simboliziraju nogoglavomet u vodi.

- Već skoro četrdesetak godina razmišljam o vodenom sportu koji se igra loptom isključivo glavom i nogom. U Hvaru, dok sam tamo radio, često sam to igrao sa strancima, ponajviše Nijemcima i Austrijancima. Oni su taj sport zavoljeli. Neki su dolazili ljeti u Hvar samo zbog toga.


E, sad, pazite, priča nam Ljubo unoseći se u papir na kojemu su pravila nogoglavometa: Teren je vaterpolskih dimenzija, samo s većim golom od vaterpolskog. Igra se s pet igrača plus golman s jedne i druge strane.

Cilj je dakako postići pogodak, ali isključivo nogom ili glavom. Ako loptu dodirnete rukom sudac prekida utakmicu i daje loptu protivničkoj momčad. Moram napomenuti da je to vrlo težak sport i igraču je najbolje da pliva leđno.

Nogom podigne loptu i onda je doda svom suigraču. No može je podignuti i onda udariti glavom, dodati je. Ako su igrači istrenirani mogu glavometom doći do gola protivnika, jer protivnički igrač mora biti udaljen najmanje dvadesetak centimetara od njih. Ako dodirne protivnika faul je.

Dobro istrenirani igrači mogu loptom podignutom iz vode volejom jako udariti loptu i postići pogodak. Igra se četiri puta po 15 minuta i dozvoljene su česte izmjene. Bitno je da nema onih grubih kontakata između protivničkih igrača. Ovdje su vještina i uigranost, ali i talent vrlo bitni. Uostalom, trebate vidjeti to uživo i sve će vam biti jasno.

Oduševilo i Mirtu

Nije trebalo dugo čekati da se i organizira prva povijesna utakmica nogoglavometa u vodi. Igralište u moru ispod hotela "Dalmacija" u Makarskoj. Vaterpolisti makarskog "Galeba", kluba osnovanog još davne 1952. godine, zdušno su se odazvali Maršićevu pozivu.

- Ma pristali smo vrlo rado. Vaterpolo se u Makarskoj igrao još između dva svjetska rata i mi imamo dugu tradiciju. Ideja gospodina Maršića nam se dopala, pristali smo odigrati prvu utakmicu s nešto manjim brojem igrača. I vidjeli ste, ide nam odlično.

Mislim da će ovo biti zanimljiv sport. Možda jednom postane i olimpijski - riječi su Mihovila Miće Marinovića koji se uz Duju Nizića, Igora Ravlića, Gojka Kapovića, Bruna Roglića, Josipa Šarića i Ivana Mlinarevića upisao u povijest. A Bruno Roglić je postigao i prvi nogoglavometni zgoditak.

Da bi se i u riječi i slici zabilježila prva utakmica nogoglavometa došle su i kamere HTV-a. Neizbježna Mirta Šurjak, kada je sport u pitanju, nije krila oduševljenje.


- Izvrstan sport, zanimljiv, naporan, atraktivan. Mislim da je gospodin Ljubo pogodio u sridu. Evo sada prilike mladima, ali i onima koji vole izazove s loptom u vodi da dođu na svoje, treniraju i osnivaju klubove - kazala je Mirta.

- Još čekam s nestrpljenjem i odobrenje moje inovacije, dobivanje certifikata, njegovu zaštitu i onda neka se krene s još jednim sportom kod nas - veli nam Ljubo Maršić.

Ako je suditi po izjavi mladog vaterpolista Josipa Šarića koji je sa svojim suigračima iz "Galeba" u Makarskoj odigrao prvu utakmicu nogoglavometa, kako će već sljedećeg ljeta taj sport baciti u sjenu i popularni picigin, a s oformljenjem klubova biti uz bok vaterpolu, Ljubina inovacija pala je na plodno tlo ili, bolje rečeno, vodu.

19. travanj 2024 13:44