StoryEditorOCM
Regional78. OBLJETNICA

Fašistički logor na Molatu oslobođen je 8. rujna 1943. godine, a kroz njega je prošlo oko 20.000 logoraša iz cijele Dalmacije, umrlo je njih 1.000

Piše P.O.
7. rujna 2021. - 19:02

Udruga logoraša iz Dalmacije u talijanskim fašističkim koncentracijskim logorima u srijedu će obilježiti 78. godišnjicu oslobođenja logoraša iz logora, što je bila posljedica kapitulacije fašističke Italije 8. rujna 1943. godine. Na prostoru nekadašnjeg logora, u Uvali Jazi na otoku Molatu, bit će položeni vijenci na logorskom groblju, a nakon obilaska logora, bit će, uz stručno vodstvo, organiziran posjet izložbi „Mussolinijevi logori na tlu Hrvatske” u bivšoj zapovjednoj zgradi preuređenoj u muzej.

Koncentracijski logor na Molatu otvoren je 30. lipnja 1942. godine, odmah je ograđen bodljikavom žicom, a izgrađeno je i pet bunkera, stražarnica, a čuvalo ga je oko 180 karabinjera i oko 500 vojnika među kojima su bili i zloglasni crnokošuljaši („camice nere”), okrutni pripadnici jedinice sastavljene od članova fašističke stranke.

-Iz dokumenata je razvidno da je logor planiran i građen za 1.200 logoraša, a da ih se tu znalo zatočiti i preko 2.500. Zbog skučenog prostora, slabih higijenskih uvjeta, loše prehrane, slabe zdravstvene zaštite i dobne strukture, u logoru je umrlo oko 1.000 logoraša, zapisao je današnji tajnik Udruge logoraša Vladimir Alavanja.

Mnogi su logoraši odvedeni u svoja mjesta prebivališta i tamo strijeljani u znak odmazde za neke događaje ili pak poradi zastrašivanja naroda, a dosta je logoraša prebačeno i u radne i civilne logore na području Italije. Žene, djeca, starci i odrasli logoraši, čija su imena u spiskovima talijanizirana, bili su zatvoreni u 12 baraka. Na početku, umrli su logoraši pokapani na mjesnom groblju Molat, a kasnije je napravljeno logorsko groblje na kojemu je sačuvano 60-ak grobova, ali je nepouzdan broj pokopanih logoraša jer je u nekim grobovima pokopano više ljudi. Alavanja procjenjuje da je kroz logor na Molatu prošlo otprilike 20.000 logoraša iz cijele Dalmacije.

Na obilježavanje 78. obljetnice oslobođenja logoraša ovog puta, zbog epidemiološke situacije, nije pozvano cjelokupno članstvo Udruge logoraša, nego će na Molatu biti predstavnici zadarskog dijela Udruge. Pozvani su i predstavnici Zadarske županije, Grada Zadra, Mjesnog odbora Molat, Brgulje, Zapuntel, te Općine Preko na čijem su području djelovali logori Ošljak i Ugljan. Organizatori očekuju i da će im se pridružiti i predstavnici Udruge 112. brigade Hrvatske vojske, zadarske Udruge veterana Domovinskog rata, te županijske i gradske udruge antifašističkih boraca i antifašista.

19. travanj 2024 06:58