StoryEditorOCM
RegionalVRLO PROMJENJIVO

Evo kad nam stiže nagli pad temperature! Srijeda će biti ‘teška‘, potom još dolazi i jugo sa suncem, a onda...

Piše IVAN ŠOLIĆ/MALI VAKULA
24. rujna 2024. - 20:42

Sukladno očekivanjima, u noći na utorak pogoršanje vremena se sa sjevernog Jadrana proširilo i na ostatak obale, a u jutarnjim satima je lokalno bilo i izraženijih grmljavinskih pljuskova. Naročito u unutrašnjosti Dalmacije, gdje je radar reflektirao žarke boje koje predstavljaju intenzivnije oborine pa će svakako biti zanimljivo vidjeti količinu oborine koja se tijekom utorka nakupila u kišomjerima meteoroloških mjernih postaja.

Već sredinom dana naoblaka se razbila, satelit "očistio", ali loše vrijeme se povuklo tek toliko da "zaliže rane", naime uskoro nam stiže novi poremećaj...

image

Ujutro je moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme

Meteociel.fr

SRIJEDA

Srijedu će obilježiti nestabilno vrijeme, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu, a ponovno je lokalno moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme, naročito u prvom dijelu dana.

U drugom dijelu srijede očekujte i sunčana razdoblja. Vjetar južnih smjerova, od juga pa do lebića, umjeren do pojačan, krajem dana u jačanju. Iako upozorenja na vjetar (zasad) nema, nemojte se opustiti. Maksimalne temperature zraka uz obalu do 24 stupnja, a još kad k tome pridodamo i jugo, pred nama je jedan baš, subjektivno gledajući, "težak dan".

ČETVRTAK I PETAK

Poslije analize prognostičkih modela, dojma smo kako će tijekom četvrtka i petka u Dalmaciji vrijeme biti primjereno razdoblju godine u kojem se nalazimo, stoga od nas imaju "prolaznu" ocjenu.

image

Udari juga u petak

Meteoadriatic.net

Iako će i dalje biti lokalnih nestabilnosti, za što je najveća vjerojatnost u prvom dijelu četvrtka, vrijeme će biti kud i kamo povoljnije nego li prethodnih dana. Temperaturama zraka vođen, u jednom trenutku sam to htio nazvati "minim proljećem", ali sam se predomislio jer ipak riječ je o vremenu primjerenom razdoblju godine.

Maksimalne temperature zraka u Dalmaciji i više nego ugodne, oko 25 stupnjeva u Splitu (sasvim pristojno za dozu D-vitamina na plaži). Sunčevih zraka pred vikend neće nedostajati, naročito u petak, koji bi, iz današnje perspektive se čini, konačno trebao biti jedan stabilan dan...

Imamo i zamjerku ovim danima: umjereno do pojačano jugo, naročito tijekom petka.

image

U finalu rujna nazire se osjetnije zahlađenje

Meteociel.fr

PRIRODA NAM PRIPREMA IZNENAĐENJE...

Sve je izvjesnije da nam subota nosi novo pogoršanje vremena, s dolaskom osjetno hladnijeg zraka sa sjevera i bure (škure), uz koje će se vrijednosti žive u termometru strmoglaviti pa bi nam u nedjelju za Svetog Mihovila ponovno mogla zatrebati toplija odjeća.

Iako je u ovom trenutku rano za ozbiljniju prognozu, oba vodeća prognostička modela - europski ECMWF i američki GFS - signaliziraju pritjecanje osjetno hladnijeg zraka po visini tijekom nedjelje, uz kojeg bi temperature osjetnije mogle pasti i u prizemnom sloju.

image

U nedjelju bi moglo jače zahladiti

Meteociel.fr
 

U nedjelju bi na našem području uz zadržavanje vlažnog zraka imali i pojavu škure bure (uz oborinu).

Dok bi uz more bilo svježe, u unutrašnjosti Dalmacije - uz buru i temperaturu zraka pokoji stupanj iznad 10ºC - bogme i prohladno. Iz današnje perspektive, pritjecanje hladnog zraka bi se nastavilo i u posljednjem rujanskom danu pa bismo na samom početku idućeg tjedna mogli imati još niže temperature zraka.

U iščekivanju "babljeg", "miholjskog" ljeta, atmosfera bi nam krajem tjedna mogla pripremiti veliko iznenađenje...

image

I američki GFS model signalizira osjetnije zahlađenje posljednjeg dana ovog tjedna

Meteociel.fr
24. rujan 2024 20:43