StoryEditorOCM
RegionalKARTA KANTA

Eda Vujević: Nećeš seks u svoju butigu? Pa i ne moraš, brate mili! Ostani divac do kraja...

Piše SD
6. prosinca 2022. - 19:17
Muškarci kleče i mole krunicu na Trgu bana Josipa Jelačića za čednost u odijevanju, suzdržavanje od predbračnih spolnih odnosa i da muškarci postanu duhovni autoriteti obiteljiVanesa Pandžić/Cropix

Za razliku od mnogih analitičara, mene prizori muškaraca koji kleče uopće ne uznemiruju. Zašto bi? Stotinjak muških primjeraka ljudske vrste odlučilo je subotnja jutra, umjesto na balotama, na štekatu ili, šta ja znam, u krevetu, provoditi istospolno klečeći na šporkim javnim površinama i moliti Gospu da učini još jedno čudo.

Evo su prije neki dan u kišnom Splitu, ravno na Peristilu, pred licem svetog Dujma, rečeni borci za predbračnu čistoću i povratak muške dominacije u bračnim ložnicama klečali i molili. Tamo gdje su se prije tridesetak godina valjali teški džankiji koje je pomela policija, a potom ih zamijenili lažni Dioklecijanovi legionari, klečalo je dvadesetak muškaraca. Prolaznici su ih, baš kao i ja, gledali s mješavinom sućuti i sprdnje.

Zdrav razum i elementarna demokratičnost nalažu da, naime, nitko nikome ne brani da se prije braka ili u braku ili, zašto ne, čitavog života klone od seksa i sličnih prljavih aktivnosti. Nećeš seks u svoju butigu? Pa i ne moraš, brate mili! Ostani divac do kraja...

Molba za vlastitu bezgrešnost još mi je i razumljiva. Sigurno je razumljiva i Gospi. Samo, skupina klečećih muškaraca moli i za bezgrešnost žena i djevojaka koje u životu nikad nisu ni čuli ni vidjeli. A kako stvari stoje – i neće.

Mislim, ako je vjera tih muškića takva da su odlučili sebi uskratiti seks prije braka, Gospa im i ne treba, barem za ostvarenje te nakane. Ti muškarci, međutim, mole da im se, takvima, izvoli podariti bračni autoritet, što znači da ga očito nemaju. No, zna se, većina bračnih poteškoća su uzročno-posljedično uvezane, pa taj osjećaj inferiornosti zacijelo ima veze s potpunim seksualnim neiskustvom.

Ti muškarci žele ući u brak kao djevci, a onda imati autoritet i pravo nadoknaditi propušteno gradivo te bjesomučno vježbati svaki božji dan i noć i praviti sitnu dječicu sedam dana tjedno. Što se mene tiče, nemam ništa protiv takvih brakova. Ako nađu žene sličnih performansi, želim im svaku sreću. No izgleda da ni u takvim brakovima ne cvjeta cvijeće jerbo, da nije to tako, ne bi klečeći muškarci molili i za zabranu prava žena na prijevremeni prekid neželjene trudnoće. Nije vrag da i njihovim ženama pravo na abortus pada na pamet? Prosto za ne povjerovati...

Za što im točno treba žuđeni autoritet? Za podčinjavanje zakonitih žena prije, tijekom ili postkoitalno? Trebali bi jasnije formulirati svoja očekivanja jer, jest Gospa uzvišena i svemoguća, ali nejasne molitve ni ona ne može uslišiti. A nejasnostima, čovječe, nema kraja.

Vice Batarelo, glasnogovornik tih ugroženih muževa, eno se obrušio na lijevo orijentirane kolumniste te ih nazvao "woke sekularističkom ekipom na aparatima". Uime Isusovo sveto!

Pomislila sam da se referira na wok tavu te sam kolegu Antu Tomića u mislima ugledala kao nekakvog šefa kineske kužine. No wok nikad neće biti woke! Crni Vice, lako za mene, ali govori, brate, hrvatski da te makar sljedbenici razumiju da i oni ne pomisle da Tomića i Dežulovića treba vezati uz špaker, zajedno s vašim nedovoljno čednim ženama! To bi i Gospu fakat uznemirilo.

27. travanj 2024 15:18