StoryEditorOCM
RegionalPUCNJAVA U SOLINU

Dugopoljac negira pokušaj ubojstva Solinjanina, njegovu obranu uzeo iskusni odvjetnik. Šire se novi detalji priče o dugu

Piše vKatarina Marić Banje
2. studenog 2023. - 08:50

Nad 27-godišnjim M.J. iz Dugopolja u nedjelju navečer je određen istražni zatvor te je prepraćen u Zatvor u Splitu. Osumnjičen je za pokušaj ubojstva A.Ž. (39) iz Solina u utorak oko 19.30 sati u Ulici Antuna Gustava Matoša kada je u njega ispalio više hitaca iz pištolja.

Tijekom ispitivanja na Županijskom državnom odvjetništvu je negirao da je pokušao ubiti Solinjanina. Njegovu obranu preuzeo je Vinko Gulišija, odvjetnik koji se brusio na brojnim slučajevima krvnih delikata.

-  Nad mojim klijentom je određen istražni zatvor kako bi se izbjegao utjecaj na svjedoke i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Već sada mogu kazati kako ću u žalbi osporavati drugu osnovu po kojoj mu je određen istražni zatvor.

Isto tako ću se žaliti i na kvalifikaciju pokušaja ubojstva iz rješenja o određivanju istrage. Moj branjenik je negirao počinjenje kaznenog djela, a detaljnu obranu će iznijeti kasnije - kazao nam je odvjetnik.

Mladić iz Dugopolja je te večeri ispalio pet metaka od kojih su četiri pogodila 39-godišnjeg Solinjanina. S teškim tjelesnim ozljedama ranjeni se nalazi na liječenju u KBC Split.

image

Odvjetnik Vinko Gulišija

Jure Mišković/Cropix

Odmah nakon ranjavanja 27-godišnjak je sam pozvao policiju i Hitne službe te ostao na mjestu događaja. Sam događaj su vidjeli svjedoci iz obližnjeg kafića nasuprot ulazu u prodajni centar Salona Mall te će biti saslušani tijekom istrage.

Uobičajeno je da državno odvjetništvo zatraži istražni zatvor dok se ne ispitaju svi svjedoci. U ovom slučaju je donekle neuobičajeno da je zatražen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer M.J. nema kazneni dosje ni presude koji bi to opravdavale.

Ipak, tužiteljstvo je stava, a složio se i sudac istrage koji je odredio istražni zatvor, kako je ranjavanje počinjeno na naročito bezobziran način što ukazuje na mogućnost ponovnog pokušaja. S druge strane već iz same najave odvjetnika Vinka Gulišije je jasno da će osporavati taj dio odluke.

Osim čistog dosjea u mladog Dugopoljca, dodatni adut  je činjenica da je sam pozvao policiju i ostao kraj ranjenika bez da ga je pokušao dokrajčiti. Nadalje, ako vještačenje pokaže da su meci pogodili ranjenoga 39-godišnjaka iz blizine to će obrana iskoristiti kao adut za tvrdnju da mladi Dugopoljac nije slučajno svoju žrtvu pogodio u noge, već je ciljao upravo u donje ekstremitete.

image
Vojko Bašić/Cropix

Time će sigurno potkrijepiti tvrdnje kako se  ne radi o pokušaju ubojstva već nanošenju teških tjelesnih ozljeda. Strategiju pobijanja kvalifikacije pokušaja ubojstva će im posebno ojačati ako se pokaže da je u pištolju bilo još metaka koje je mladić nije ispalio u žrtvu dok je čekao policiju.

No, ni DORH neće stajati skrštenih ruku te će najviše ukazivati na činjenicu da je Dugopoljac već došao naoružan i da je ispalio pet metaka. Tužitelj će istaknuti kako je za ranjavanje bio dovoljan jedan metak, a da brojnost ispaljenih hitaca ukazuje na namjeru ubojstva.

Ostaje vidjeti i hoće li uhićeni mladić potvrditi nagađanja koja su se iste večeri proširila o tome kako mu je Solinjanin bio dužan više tisuća eura oko čega su se više puta sukobili.

Navodno Solinjanina nije želio vratiti dug mladom Dugopoljcu te mu je čak i prijetio i govorio kako je on njemu dužan jer nije zadovoljan kvalitetom automobilskih dijelova koje je kupio od njega. Prema toj verziji je mladić, koji je bio slabije konstitucije od 39-godišnjaka, bio u strahu od fizičkog napada.

Njegov strah je bio dodatno pojačan jer je znao da je Solinjanin povezivan s nasilnim osobama iz lokalnog krim miljea u vrijeme kada je i sam bio uhićivan zbog dilanja. Mladi Dugopoljac će morati pojasniti i kako je nabavio pištolj te zašto ga je ponio sa sobom, ali teško da će mu DORH strah uzeti kao opravdanje za nošenje i potezanje oružja.

01. svibanj 2024 15:24