StoryEditorOCM
RegionalOPASNA ZARAZA

Dramatičan porast broja oboljelih od hripavca, bolest se proširila i na učenike! Jedno dojenče hospitalizirano

Piše Split SD
25. listopada 2023. - 14:40

Još je u ljetnim mjesecima upaljen alarm u zdravstvenom sustavu u Splitu zbog širenja hripavca, zarazne bolesti opasne poglavito za najmlađe, a broj je zaraženih u međuvremenu dodatno porastao - trenutno ih je ukupno 125, javlja Dalmatinski portal. Jedno je dojenče i hospitalizirano u splitskom KBC-u.

Podaci su to koje je potvrdila dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Ujedno je naznačila kako su obično zahvaćena djeca predškolske dobi, no kako sada u zabrinjavajuću brojku ulaze i školarci te stariji.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Među zaraženima veći je dio necijepljenih i nepotpuno cijepljenih - odnosno onih koji su primili jednu-dvije doze cjepiva - te manji dio cijepljenih. Velik je problem pad postotka procijepljenosti što omogućuje širenje hripavca, ali i zarazu cijepljenih jer nemamo dovoljnu zaštitu u populaciji‘, obrazložila je dr. Karin.

Pozvala je, stoga, roditelje da odvode svoju djecu na cijepljenje po kalendaru, što podrazumijeva primovakcinaciju s tri doze u dojenačkoj dobi te revakcinaciju s dodatne dvije u mlađoj dječjoj dobi. Necijepljeni se, apelirala je, trebaju javiti pedijatrima ili školskim liječnicima.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Hripavac u dojenačkoj dobi može stvoriti težu kliničku sliku. Primjerice, nastane upala pluća, dojenčad otežano diše zbog napadaja kašlja, ostaje bez kisika, može doći do konvulzija… Postoji i najcrniji scenarij - mogućnost smrtnog ishoda.

Cijepljeni kao i školska djeca u pravilu imaju blažu kliničku sliku. Nema potrebe docjepljivati ih‘, navela je.

Otkrila nam je i kako zasad nisu detektirana grupiranja u kolektivima poput vrtića, već kako su posrijedi uglavnom obiteljski kontakti. Međutim slučajevi zaraze, napomenula je, bilježe se diljem Splitsko-dalmatinske županije, navodi Dalmatinski portal.

28. travanj 2024 00:37