StoryEditorOCM
RegionalSAZNAJEMO DETALJE

Diler iz Splita 35 kilograma ‘speeda‘ držao u frižideru iznajmljenog stana: prije trgovine amfetaminom bavio se provalama u kiosk i krađom cigareta

Piše Katarina Marić Banje/SD
26. svibnja 2021. - 17:57

Diler F.A. (30) kod kojeg je u Splitu nađeno više od 35 kilograma amfetamina speed iznajmio je stan u Bihaćkoj ulici kako bi ga koristio za skladište. Njegova adresa stanovanja je pet minuta hoda udaljena od ‘boksa’ u kojem je osim 35 PVC paketa sa speedom skrivao i 617 grama marihuane, dvanaest stabljika indijske konoplje i opremu za uzgoj iste biljke.

U srijedu ujutro je priveden na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu na kojem se branio šutnjom nakon čega je odveden na ispitivanje pred suca istrage. Uhićen je dan prije kada su mu oko podne u stan upali inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske.

Našli su speed raspoređen u vakuumirane pakete s otisnutim crtežom lubanje spremljene u frižider radi održavanja vlažnosti droge. Zaplijenjene su stabljike marihuane visine do metra, šator za unutarnji uzgoj te ventilatore i lampu, koji su također neophodna oprema.

image
Zgrada u Bihaćkoj ulici u kojoj je u jednom od stanova pronadjena velika količina speeda
Duje Klarić/Cropix

U svom dosjeu 30-godišnjak nije do sada imao prijave za zlouporabu opojne droge, ali ima teške krađe otprije više godina. Tada je prijavljen zbog provale u kiosk i krađe cigareta koje je preprodavao švercerima. Stan u Bihaćkoj ima prijavljen kao boravište dok mu je stalna adresa u zgradi kraj obližnjeg parkirališta u Istarskoj ulici.

Nad njim je zatražen istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Zastupa ga odvjetnik Vinko Gulišija.

- Smatram kako nema osnove za istražni zatvor, a ako ga odrede podnijet ću žalbu - kratko je kazao odvjetnik.

Nabavna cijena kilogram speeda je 2500 do 3000 eura tako da bi cijena ove količina bila 100.000 eura. Radi se o iznosu koji se višestruko povećava prodajom na malo na ulici gdje je cijena grama od 50 do 100 kuna. 

Još uvijek se najviše konzumira marihuana, dok je amfetamin na drugom mjestu odakle je istisnuo kokain i heroin. Do 2010. godine ta vrsta droge je bila prisutna u neznatnim količinama, ali tada dolazi do promjene na tržištu.

image
Ante Matković (lijevo), načelnik Sektora kriminalističke policije i Dušan Jenjić, voditelj Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske
 
Joško Šupić/Cropix

Policija je odmah u startu prepoznala trend sve češće konzumacije speeda te su pojačali rad na navedenoj problematici. Rezultat njihovih napora bio je vidljiv u narednom razdoblju kada se na godišnjoj razini uglavnom otkrivala veća količinu speeda nego drugih tzv. teških droga.

Ovo je do sada najveća zapljena ove vrste droge na području Hrvatske i nastavak pozitivnog trenda i izvrsnih rezultata PU splitsko-dalmatinske kad je u pitanju suzbijanje kriminalitet droga, navedeno je u policijskom priopćenju. Do sada je primat držala zapljena 18 kilograma amfetamina 2017. godine kada su na splitskom području uhićene tri osobe.

17. travanj 2024 13:08