StoryEditorOCM
RegionalMOLITVA ZA MIR

Dalmatinski vjernici masovno otkazuju dugoočekivano hodočašće, župnik don Damir ne krije zatečenost: ‘Kud baš sada...‘

Piše Ivan Ugrin
10. listopada 2023. - 16:32

Na Facebook profilu don Damira Vuletića, župnika Kaštel Štafilića, a i na župnom zidu, osvanula je poruka sljedećeg sadržaja: "Kud baš mjesec dana prije našeg odlaska u Izrael. Žao mi je za sve stradale, počivali u miru Božjem. Molimo za mir u svijetu".

Na župnikovu Fejsu gdje je prenio naslov vijesti s jednog portala: "Hamas raketama napada Tel Aviv i Jeruzalem. Sve više avioprijevoznika otkazuje letove" uključili su se komentarima župljani, nesuđeni putnici u Svetu zemlju. Tako među inim može se pročitati:

"Bolje nego da se dogodilo dok smo mi tamo. Svim umrlim, pokoj duši", "Bože daj da se smiri stanje, a mi ajmo vidit papu u Rim", "Tako mi je žao, veselila sam se tom putovanju, al Bože dragi šta se može. Bože daj mira u svitu", "Jedino mom mužu laknilo da se ne krcamo... valjda će bit prilike"...

Komentar je stavio i župnik Vuletić, inače, u crkvenim krugovima poznat kao svećenik koji rado organizira hodočašće za svoje župljane u župama u kojima je do sada bio na službi: Kraljica mira u Makarskoj i u splitskom Spinutu. Priča se da ga je bivši nadbiskup Marin Barišić i imenovao župnikom u Štafiliću kako bi bio što bliže zračnoj luci jer je često na hodočašćima.

- U kontaktu sam s Natašom, napravit ćemo neku drugu ponudu, pa tko bude želio poći idemo na neko drugo hodočašće... - ističe don Damir.

Nataša, prezimenom Bulić, vlasnica je putničke internetske agencije "Ichtis travel" sa sjedištem u Splitu koja je specijalizirana za vjernička hodočašća među kojima je ponajveći broj za Svetu zemlju. Godinama već tako putuju uglavnom hodočasnici iz dalmatinskih biskupija, ali i naši vjernici iz hrvatskih katoličkih misija u dijaspori.

image

Sinjani Sveta Zemlja

Gospođa Bulić je trenutno s brojnim hodočasnicima iz Šibenske biskupije koji su na čelu sa svojim biskupom Tomislavom Rogićem u Rimu. Ona je i inače na mnogim putovanjima koje organizira ujedno i vođa puta, i vodič, i prevoditeljica, ovisno o potrebama na terenu.

Svetište i župa Čudotvorne Gospe Sinjske organizirali su s njezinom agencijom veliko hodočašće u Svetu zemlju od 5. do 12. studenoga, i ono je također otkazano. Kako nam je rekao sinjski župnik, fra Antonio Mravak, iz agencije su nazvali odmah prvu večer nakon Hamasove agresije na Izrael i otkazali putovanje koje je trebalo biti čarterskim letom iz zračne luke u Resniku.

Kad bi se trebalo hodočašće dogoditi, iz "Ichtisa" su im rekli da je teško ostvarivo u dogledno vrijeme. Na internetskoj stranici agencije nema još nikakvih službenih objava o otkazivanju pojedinih hodočašća u Svetu zemlju, čak, dapače, još stoje otvorene mogućnosti rezervacija za neke termine do konca ove i početkom sljedeće godine, osim za ona putovanja koja su popunjena.

S druge strane, turistička agencija "G-tour" iz Međugorja u BiH na naslovnici objavljuje priopćenje za hodočasnike u Svetu zemlju.

"Dragi hodočasnici, prije svega, hvala na povjerenju koji ste nam ukazali izabravši nas za organizatora Vašeg hodošašća u Svetu zemlju. Na žalost, zbog izbijanja sukoba u Izraelu, prisiljeni smo odgoditi hodočašća u Svetu Zemlju s polascima 14. listopada iz Splita i 21. listopada iz Splita i Zagreba.

Očekujući smirivanje situacije, te sa žaljenjem zbog svih žrtava u ovom sukobu, nadamo se putovanju u Svetu zemlju u sljedećim terminima: 10/17. studenoga 2023. s polaskom iz Dubrovnika, 14/21. veljače 2024. s polaskom iz Dubrovnika, 21/28. veljače također iz Dubrovnika, te 6/13. ožujka s polaskom iz Zagreba." U potpisu stoji Davor Ljubić, direktor.

Ne navodi se veliko hodočašće koje je u organizaciji "G-toura" već odavno popunjeno, a kulminacija je trebala biti 9. studenoga blagoslovom hrvatske kapele posvećene Svetom Jeronimu i svim hrvatskim svecima i blaženicima na Poljani pastira u Betlehemu.

"Slobodna Dalmacija" je prva pisala na ovu temu još prije nekoliko godina, osobno sam radio intervju s fra Tomislavom Glavnikom, licenciranim vodičem u Svetoj zemlji, kad je prvi put najavio ovaj projekt i još u nekoliko navrata pisao sam na ovu temu.

image

Sinjani u Svetoj zemlja

Luka Ugrin

Također sam prvi objavljivao tekstove o Glavnikovim inicijativama za postavljanje kipova svetog Nikole Tavelića kod vrata Jaffe te svetog Jeronima u bazilici Marijina usnuća na Sionu, obadva u Jeruzalemu. Zasluge su na kraju sebi pripisali neki drugi ljudi, no, istina ostaje zapisana, za neke buduće generacije.

Hrvatska kapela jedna je od pet novih koje su se gradile na Pastirskim poljanama, završena je uz pomoć mnogi donatora, a i hrvatska Vlada jedna je od njih. Blagoslov je, kako se očekivalo, trebao udijeliti novi zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, no, očigledno u neko drugo vrijeme, možda prije toga postane i kardinal, tko zna.

S "Ichtisom" sam, inače, dvaput putovao u Svetu zemlju, prvi put prije desetak godina, privatno, a drugi put sam to ostvario službeno, kao novinar, na poziv tadašnjeg provincijala franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja, fra Joška Kodžomana, u prigodi postavljanja reljefa Gospe Sinjske, autora Kuzme Kovačića, a na inicijativu fra Miroslava Modrića, u prostoru bazilike Navještenja Marijina u Nazaretu.

I jednom i drugom prilikom bilo je nekih sporadičnih čarki između Izraelaca i Palestinaca i sjećam se kako mi je Nataša pričala da je to uobičajena scenografija u Svetoj zemlji i da su hodočasnici sigurni usprkos tome. Ovo sada nešto je drugo, biblijskim rječnikom govoreći, ovo bi mogla biti apokaliptična Bitka kod Armagedona.

Bitka Armagedon se spominje u posljednjoj knjizi Biblije, Otkrivenje, kao konačna borba na kraju vremena između nacija svijeta protiv Krista. Apostol Ivan, pišući u Otkrivenju, opisuje bitku Armagedon na slijedeći način:

"Šesti izli svoju čašu na Eufrat, rijeku veliku. I presahnu voda te načini prolaz kraljima s istoka sunčeva. I vidjeh: iz usta Zmajevih i iz usta Zvijerinih i iz usta Lažnoga proroka izlaze tri duha nečista kao žabe. To su dusi zloduhâ što čine znamenja, a pođoše sabrati kraljeve svega svijeta na rat za Dan veliki Boga Svevladara. Evo dolazim kao tat! Blažen onaj koji bdije i čuva haljine svoje da ne ide gol te mu se ne vidi sramota!" (Otkrivenje 16,12-16).

Bitka Armagedon opisana u Apokalipsi (knjiga Otkrivenja koja znači "razotkrivanje") dio je Velikog suda koji će se izvršiti nad ovom zemljom povećavajući osudu Boga nevjernom svijetu. Kulminacija Božjeg gnjeva je skupljanje svih antikristovih snaga zajedno s preostalim vojskama na jednoj lokaciji gdje će ih Bog uništiti.

No, o tome ćemo više znati u vremenu koje je pred nama. Svakako, ostaje Gospina poruka izrečena više puta i u Međugorju:

"Molitvom možete i ratove zaustaviti! Tako je govorila u vrijeme rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. "Draga djeco! I danas vas pozivam na molitvu. Samo molitvom i postom može se zaustaviti rat. Zato, draga moja dječice, molite i svojim životom svjedočite, da ste moji i da meni pripadate, jer sotona želi u ovim mutnim danima zavesti što više duša..." (25. travnja 1992.)

Ili, za kraj, poruka s početka ove godine:

"Draga djeco! Molite se sa mnom za mir jer sotona želi rat i mržnju u srcima i narodima. Zato molite i žrtvujte vaše dane postom i pokorom da vam Bog da mir. Budućnost je na raskrižju, jer moderni čovjek ne želi Boga. Zato čovječanstvo ide prema propasti. Vi ste, dječice, moja nada. Molite se sa mnom kako bi se ostvarilo ono što sam započela u Fatimi i ovdje. Molite i svjedočite mir u vašem okružju i budite ljudi mira. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." (25. siječnja 2023.)

image
Ivan Ugrin
08. lipanj 2024 13:49