StoryEditorOCM
RegionalZABUNA ILI...?

Dalmatinci se poveselili da su im ukinute sve mjere, Stožer pojasnio o čemu se radi i tvrdi da nisu pogriješili. Ali zašto su onda izbrisali odluku?

Piše Ivana Krnić/JL, PSD
4. veljače 2021. - 16:40

Na stranicama Nacionalnog stožera civilne zaštite među Odlukama vezanim za epidemiju koronavirusa pojavila se ona o praktički potpunom ukidanju mjera na području Splitsko - Dalmatinske županije. Kada se na prvu čita Odluka, čini se da Splićani od danas mogu u kafiće, teretane, mogu se okupljati u broju kojem požele, a opet mogu i organizirati svadbene svečanosti. Dakle, mnogi su odluku protumačili, da je ta županija jedina u Hrvatskoj koja može što želi, kao da koronavirusa nema.

Ipak, to nije tako i riječ je o neshvaćanju ovog dokumenta koji zapravo ukida odluku koju je ljetos donio Stožer Splitsko-Dalmatinske županije i dao na potpis šefu Nacionalnog stožera, Davoru Božinoviću.

image
Odluka je bila objavljena, a potom je izbrisana. Zašto, ako tvrde da nisu pogriješili?
Screenshot

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite pojasnili su nam o čemu se radi. Naime, Odluka o prestanku važenja Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Splitsko-dalmatinske županije donesena je jer je županijski stožer civilne zaštite tražio da se ukine mjera zabrane posjeta i izlazaka iz domova za starije.

Budući da bi nakon ukidanja te mjere u Odluci ostalo 7 mjera koje su u nacionalnim odlukama propisane isto ili drugačije, tj. strože, niti jedna od tih mjera se ne bi mogla primjenjivati već se direktno primjenjuju nacionalne odluke. Zbog toga je Odluka izgubila smisao i donijeta je Odluka o prestanku važenja. Razlog što tih 7 mjera više nisu primjenjive je što je Odluka koja sada prestaje važiti donesena još 26. kolovoza 2020., a tada nismo imali mjere koje na nacionalnoj razini koje sada imamo.

Za primjer su dali mjere koje su bile u Odluci i nisu se primjenjivale jer su drugačije uređene u nacionalnim odlukama:

Primjerice u jučer ukinutoj Odluci, stajalo je da na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, a one su nacionalnom odlukom su obustavljene.

image
Odluka je bila objavljena, a potom je izbrisana. Zašto, ako tvrde da nisu pogriješili?
Screenshot

Pisalo je i da na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 20 osoba, a na nacionalnoj je odluka o10 osoba. Također, na sahranama je prema toj odluci moglo biti najviše 50 osoba, a nacionalnom odlukom je 25 osoba...

- Dakle, od danas za područje Splitsko-dalmatinske županije nema posebnih mjera koje se primjenjuju samo na njihovom području, već se primjenjuju samo sve mjere koje su uvedene nacionalnim odlukama. To nije jedina županija na kojoj se trenutno primjenjuju samo nacionalne odluke, već je trenutno tako i na području Istarske, Dubrovačko-neretvanske i Međimurske županije - kažu iz Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Više pročitajte ovdje: 

Nakon što je Stožer greškom otvorio kafiće i teretane, šef Brčić priznao: To je zbunjujuće; Dr. Karin: Apsolutno je zbunjujuće; Sve potpisao Božinović

Kažu da nisu pogriješili, ali su ipak izbrisali odluku?!

Iako Stožer tvrdi da nije pogriješio, postavlja se pitanje zbog čega je naprasno izbrisao odluku i više se ne može naći na njihovim stranicama. 

Odluka je bila vidljiva OVDJE, ali je - obrisana. 

Podsjećamo, i vodeći ljudi splitskog Stožera tvrde da je odluka zbunjujuća. 

 Na neki način, tekst na stranicama nacionalnog Stožera jest zbunjujući za širu javnost - ipak priznaje Luka Brčić.

- Apsolutno je zbunjujuće i moram odmah reagirati - bila je reakcija Željke Karin, ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ-a.

image
Odluka je bila objavljena, a potom je izbrisana. Zašto, ako tvrde da nisu pogriješili?
Screenshot
17. travanj 2024 01:54