StoryEditorOCM
RegionalTRAGA SE

Brat nestalog mladića iz Knina pretražio pučke kuhinje i lijepio slike po Zagrebu: ‘Pomozite, svaki trag je bitan!‘

Piše K. Marić Banje
30. rujna 2023. - 16:54

Mladom Kninjaninu Zvonimiru Lončaru (26), nestalom u Zagrebu prije mjesec dana, još uvijek nema traga. Obitelj se nada kako se negdje skriva, ali i strahuje da se dogodilo najgore.

Zbog lokacije na kojoj je zadnji put zabilježen signal mobitela smatraju kako bi policija trebala pretraživati rijeku Savu. Mladić je zadnji put viđen 31. kolovoza u naselju Trnsko u Zagrebu gdje i živi.

Obitelj je u najkraćem mogućem roku obavijestila policiju. Nakon što su poduzete sve standardne mjere za slučajeve nestanka, utvrđeno je kako je signal mobitela nestalog mladića zabilježen dan ranije, 30. kolovoza u 21.50 sati kraj Mosta mladosti na Savi.

Mobitel nije bio aktivan nakon toga, ali ih je iznenadilo što se nakon tjedan dana pojavio na mreži. Završio je u rukama nepoznate osobe koja ga je našla na nasipu kod Savice. Zadnji signal, također toga dana, bio je oko Avenije Marina Držića i od toga trenutka više se mobitel nije palio.

image

Zvonimir Lončar

Privatni album

Kontaktirali smo brata nestalog mladića.

- Nažalost nemamo nikakvih tragova, zato nam je jedina preostala opcija, ako je živ, da objavimo u medijima ne bi li ga netko vidio. U početku je sve naslućivalo na najgore, ali se promijenilo na neki način nakon što mu je mobitel bio aktivan sedam dana nakon nestanka.

Pronađen je od nepoznate osobe na nasipu kod Savice koja nam nikada nije uručila mobitel. I od tada broj više nije aktivan. Pokušao sam svoju nekakvu pretragu. Obišao sam sve crkvene pučke kuhinje i sva veća mjesta na kojima se znaju skloniti beskućnici.

Polijepio sam i fotografije po Zagrebu. Nažalost sve je uzalud. Nakon toga jedina pomoć su nam mediji. Kada sam davao izjavu na policiji pitali su me da li sam suglasan da se objavi u medijima, rekao sam da jesam.

image

Objava o nestanku Zvonimira Lončara

Nacionalna evidencija nestalih osoba

Misleći da će policija to objaviti u medijima nakon nekog perioda. Međutim, to je objavljeno samo na internet stranici nestali. Svaki trag je bitan, a mi trenutno nemamo ništa - kazao je Tomislav Lončar.

Njegov nestali brat visok je 185 centimetara, ima smeđu kosu i oči. Slabije je tjelesne građe, a na dan nestanka na sebi je imao crnu trenirku, plavu majicu s kapuljačom i bijele tenisice.

Iako se nadaju sretnom kraju potrage, članovi obitelji žale što se ne pretražuje korito rijeke Save. Policija im je objasnila kako ta vrsta pretrage nije pokrenuta jer nema svjedoka koji su vidjeli da je skočio u vodu.

Kako bi pomogli zabrinutoj obitelji, ako ste vidjeli nestalog mladića ili imate bilo kakvih saznanja obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovite broj 192.

Policija ima ograničenja

Kada se radi o nestanku punoljetnih osoba, kojima nije oduzeta poslovna sposobnost i nemaju skrbnika, oni sami imaju pravo odrediti mjesto svog boravka te MUP ima ograničene ovlasti. Prema zakonu, punoljetne osobe nisu dužne o novoj adresi obavijestiti ni članove obitelji, ni policiju, a ponajmanje javnost.

S druge strane iz policije nisu ovlašteni niti utvrđivati novu adresu nestale osobe, osim ako nema dokaza da su žrtve kaznenog djela ili nesretnog slučaja ili da im prijeti opasnost. Čak i u tim slučajevima, kada saznaju novu adresu, moraju, nakon što se utvrdi da je s nestalom osobom sve u redu, nju pitati za dozvolu da o njenom novom mjestu boravka obavijeste obitelj i prijatelje.

Ako osoba to ne želi, tada se mora postupiti sukladno njenim željama. Isto tako su ovlasti našeg MUP-a još manje kada osoba pređe granicu. U tim slučajevima, MUP nema ovlasti niti tražiti u svakom pojedinom slučaju od međunarodnih policijskih snaga utvrđivanje nove adrese za njihove državljane.

30. travanj 2024 12:34