StoryEditorOCM
RegionalGORJELO 800 HEKTARA

Bio je ovo najveći požar na obali nakon 2017. godine. Tucaković opisao dramatične trenutke: Gasili smo nadljudskim naporima...

3. kolovoza 2021. - 12:36

Nešto manje od 800 hektara niskog raslinja, makije, borove šume  i maslinika izgorjelo je u požaru koji je u ponedjeljak ujutro buknuo u Segetu Gornjem i koji je pod nadzorom vatrogasaca.

Ministar obrane Mario Banožić zajedno je s načelnikom Glavnog stožera OS RH Robertom Hranjom obišao požarište, te tom prilikom medijima rekao kako im je ponedjeljak bio najteži dan po broju angažiranih protupožarnih snaga u kojem su imali čak deset naleta kada su ispustili više od dvije tisuće tona vode na različitim požarištima i više tisuća tona pjene.

Banožić: U Segetu angažirano 30 vojnika

"Na taj način pokušavamo zaustaviti sve ono što se događa u požarima. Jučer smo u jednom trenutku imali tri požara. Uz požar u Segetu Gornjem gorjelo je i u Drinovcima, u Šibensko-kninskoj županiji, te u Bilom brigu u Zadarskoj županiji. Jedan kanader smo uputili kao pomoć u Tursku pa smo jučer tako bili na maksimumu što se tiče Hrvatske vojske", kazao je ministar Banožić dodavši da je danas u Segetu angažirano 30 vojnika Hrvatske kopnene vojske.

image
Duje Klarić/Cropix

Naglasio je  kako su od početka protupožarne sezone, 21. lipnja, imali 50 aktivnosti od čega ih je 20 bilo u Šibensko-kninskoj županiji, 16 u Splitsko-dalmatinskoj, 11 u Zadarskoj, ali i u ostalim županijama. Tako žele djelovati u suradnji sa Civilnom zaštitom tamo gdje se  to od njih očekuje, a imaju i dobru suradnju sa vatrogasno-operativnim središtem.

Tucaković: Nadljudskim naporima gasili smo vatru

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je objasnio da je požar stavljen pod nadzor vatrogasaca nakon što su im se jutros u gašenju pridružila dva kanadera. Noćas su vatrogasci, nastavio je Tucaković, nadljudskim naporima gasili vatru, pa su u jednom trenutku na terenu bila 194 vatrogasca koji su na južnoj strani odbili požar i obranili kuće, te benzinsku pumpu.

"Iako više nema dima kao što vidite mi moramo i dalje biti oprezni zbog čega ćemo sada rasporediti snage vatrogasaca, a i Hrvatska vojska će djelovati u središtu požara. Za sada je izgorjelo oko 700 hektara, ali to je prva procjena.

image
Duje Klarić/Cropix

Ove smo godine imali 2141 požar na području priobalja, dok je prošle godine bilo njih 2232. Uz to smo do sada imali 8095 hektara opožarene površine na području priobalja, a u 2020. godini 33 tisuće hektara kada je gorjela Svilaja, Dinara i južni Velebit", objasnio je Tucaković.

O stanju isušenosti biljaka, trave i stabala dovoljno govori i podatak da smo samo u srpnju imali sto požara više, istaknuo je Tucaković zamolivši sve građane da se odgovorno ponašaju kako do požara više ne bi dolazilo, a ako i bukne koji požar da ga čim prije dojave vatrogascima. 

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević je otkrio kako je broj požara isti ove, kao i 2019. godine, ali je i ustvrdio da je ova godina meteorološki najsličnija 2017. godini kada je proljeće bilo kišno, dok je u lipnju u Splitu palo tek 4,4 litre kiše po četvornom metru, dok je 2017. godine palo 4,1 litra kiše.

Kovačević: Najveći požar na obali nakon splitskog

image
Ante Čizmić/Cropix

"U tim nam se situacijama događaju ovakve stvari zato što se u takvim sezonama trava osuši i ako u srpnju nema kiša događaju nam se ovakve stvari. Ovo je što se tiče ukupno izgorjele površine najveći požar na obali nakon onoga splitskog u 2017. godini kada je izgorjelo više od četiri tisuće hektara šume. U ovom požaru neće biti velika materijalna šteta jer se uglavnom radi o niskom raslinju", rekao je Kovačević.

Požar otvorenog prostora u Segetu Gornjem je buknuo u ponedjeljak u 10,12 sati, gasilo ga je 167 vatrogasaca sa 47 vozila, 25 vojnika, kanadera, četiri air tractora i helikopter. Do 21 sat sinoć je opožareno oko 550 hektara makije, borove šume, niskog raslinja i nešto maslinika. 

Jutros u 5,30 sati je stanje na južnoj i zapadnoj strani povoljno. Požar se približio državnoj cesti D-8 i kućama koje nisu ugrožene te nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, a isto tako nije bila ni ugrožena benzinska postaja na Trogirskoj zaobilaznici. Danas su na terenu ukupno 34 vozila sa 124 vatrogasca iz svih društava Splitsko-Dalmatinske županije te 25 vojnika. Na požar su upućena i dva kanadera. 
 

25. travanj 2024 08:36