StoryEditorOCM
RegionalRIGOROZNIJE

Beroš objavio nove kazne za kršenje mjera. Najgore će proći organizatori privatnih zabava!

Piše PSD
30. studenog 2020. - 15:37

Od 15 sati na rasporedu u Banskim dvorima je sjednica Vlade na kojoj, zbog izolacije u kojoj se našao, premijer Andrej Plenković sudjeluje online, donosi N1.

Premijer Andrej Plenković se javio video linkom: "Vlada će funkcionirati normalno pomoću digitalne tehnologije da se odradi sjednica Vlade. Izražavam žaljenje zbog incidenta u Vukovaru s državnim tajnikom g. Sučićem koji je danas podnio ostavku.

Žao nam je da je do toga došlo jer je riječ o branitelju jako angažiranom na rješavanju pitanja nestalih osoba", istaknuo je.

"Što se tiče epidemije, brojevi su i danas visoki. Nažalost 74 osobe su preminule, najveći broj od početka epidemije. I dalje smo u ozbiljnoj fazi epidemije, pozivam sve na odgovornost i zato smo poduzeli restriktivne mjere", dodao je.

Rekao je da će na dnevno redu biti Zakon o zaštiti pučanstva od širenja zaraze: "Mislim da nam je ovakav alat nužan jer neodgovorni pojedinci ugrožavaju zdravlje drugih pa ćemo predložiti izmjene Zakona."

Dodao je da su pripremili paket mjera pomoći poduzetnicima.

"Nastavit će se u tri pravca. s mjerom za očuvanje radnih mjesta (4.000 kn po radniku tijekom obustave rada). Ići ćemo i s pokrivanje svih fiksnih troškova tijekom obustave rada za pogođene sektore i to tako ako imaju pad prihoda veći od 60% u prosincu, oko 250 milijuna kn za tu mjeru. Ministar Ćorić je pripremio paket covid kredita u iznosu od 1,3 milijarde kuna. Na te tri točke baziramo potporu hrvatskom gospodarstvu."

Ministar Vili Beroš je izvijestio o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj. "Ministarstvo zdravstva pozvalo je Stožere na dostavu dopunjenih planova za zbrinjavanje oboljelih od covida-19 kao i obavijest o dodatnom zbrinjavanju. Kontinuirano se prati situacija u zdravstvenom sustavu. Ministarstvo je objavilo i drugu verziju smjernica liječenja oboljelih od covida-19."

Ministar Vili Beroš je izvijestio o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj. "Ministarstvo zdravstva pozvalo je Stožere na dostavu dopunjenih planova za zbrinjavanje oboljelih od covida-19 kao i obavijest o dodatnom zbrinjavanju. Kontinuirano se prati situacija u zdravstvenom sustavu. Ministarstvo je objavilo i drugu verziju smjernica liječenja oboljelih od covida-19.

Donijete su odluke o privrenom pružanju zdravstvene skrbi oboljelima od covida-19 u OB Ogulin, Pakrac, u dijelu objekta Krapinskih toplica i Varaždinskih toplica.

Prošlo je 9 mjeseci otkako je koronavirus ušao u Hrvatsku. Otpočetka imamo egzaktne planove za zdravstveni sustav i prilagođavamo ih. Sad svi dijelovi zdravstvenog sustava funkcioniraju. Svjesni smo predanog rada djelatnika. No, osobna odgovornost je jednako važna."

Nove mjere na granicama

Ministar Davor Božinović je rekao: "Zbog rasta broja zaraženih donijeli smo deset odluka. Kod poslovnih subjekata izdano je 160 upozorenja, podnesena su 44 prekršajna naloga zbog kršenja propisanih mjera. Danas je donesena nova odluka kojom se zabranjuje, ograničava prijelaz na graničnim prijelazima RH. Putnici iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test ni dodatne uvjete. Svi ostali putnici trebaju predočiti negativni PCR test ne stariji od 48 sati ili se testirati po dolasku u Hrvatsku i biti u samoizolaciju do dolaska negativnog nalaza. Izuzetak su pogranični i zdravstveni radnici te oni koji putuju i ne borave u Hrvatskoj duže od 12 sati."

Izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

Riječ je uzeo Beroš, govori o novim kaznama za kršenje mjera.

"Propisuje se mjera obaveznog nošenja maske za lice i medicinske mjere, zabrana javnih i privatnih okupljanja. Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata. Propisuje se kazna za pravne osobe od 10.000 do 40.000 kuna", kazao je.

Za fizičku osobu je 500 kuna.

Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do 10.000 kuna.

USKORO OPŠIRNIJE

Prema dnevnom redu otvorenog dijela sjednice, Vlada bi sjednicu trebala početi pregledom aktualnih informacija o epidemiji covida-19 u Hrvatskoj, a potom slijede, između ostalih, predstavljanje nacrta prijedloga Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Zakon o lokalnim izborima.

U otvorenom dijelu Vlada će raspravljati i o prijedlogu zaključka o mjerama pomoći gospodarstvu zbog epidemije.

Odmah potom navodi se nekoliko točaka u kojima će tema biti programi o zajmovima tvrtkama, te mikro i malih zajmova za ruralni razvoj.

Posebne točke odnosit će se na donošenje mišljenja Vlade na izvještaje DORH-a o radu državnih odvjetništava u 2019. godini, te izvještaj predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudske vlasti u Hrvatskoj za prošlu godinu.

20. travanj 2024 04:25