StoryEditorOCM
RegionalNA GRADILIŠTU

Aglomeracija Nin Privlaka Vrsi - posjet crpnoj stanici Rupe: „Projekt stoljeća“ za ovo područje privodi se kraju!

Piše Zadarski.hr
27. lipnja 2024. - 12:44

U sklopu projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi“ koji je od iznimnog značaja za Zadarsku županiju, jučer smo posjetili Crpnu stanicu „Rupe“, jednu od dvije nadzemne crpne stanice.

Realizacija projekta aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi se provodi od 2019. godine. Projekt je sufinanciran od strane EU Kohezijskog fonda, te će omogućiti spoj na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu za više od 80 posto objekata na području grada Nina, općine Privlaka i općine Vrsi. Tijekom posjeta crpnoj stanici Rupe, pridružili su se inženjer tvrtke Vodovod Vir Ivan Magaš, direktor tvrtke Vodovod Vir Hrvoje Bašić, te pročelnik Grada Nina Jozo Mustać.

Inženjer Ivan Magaš, prilikom jučerašnjeg posjeta, izjavio je:

„Kao što znate, nalazimo se praktički pri završetku izgradnje sustava javne odvodnje aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi. Izgradnja cjevovoda i crpnih stanica na području grada Nina, općine Privlaka i općine Vrsi je u završnoj fazi. Preostaje još samo sanacija asfaltnih površina i šetnica. Crpne stanice su ključne za ovaj sustav jer prebacuju otpadnu vodu s cijele aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi na uređaj za pročišćavanje. Imamo ukupno 34 crpne stanice, od kojih su 32 manje, a dvije velike. Crpna stanica Rupe, na kojoj se trenutno nalazimo, prebacivat će otpadne vode na uređaj za pročišćavanje za područje općine Vrsi, naselja Zaton i grada Nina. Crpna stanica, koja je nadzemna, ima snagu od 80 kilovata i može dizati otpadnu vodu preko brda do uređaja za pročišćavanje.

Crpne stanice su opremljene rezervnim napajanjem u slučaju nestanka električne energije. Agregat se automatski uključuje kako bi se osigurao neprekinuti rad stanica. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti priključke za crpne stanice, jer bez toga ne možemo obaviti tehnički pregled niti dobiti uporabnu dozvolu.“

Direktor tvrtke Vodovod-Vir, Hrvoje Bašić, dao je nešto više informacija o samom projektu:

"Projekt aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi je praktički završen, većina posla je odrađena. Očekujemo probni rad uređaja za pročišćavanje početkom rujna. Nakon pet godina projekt se uspješno privodi kraju, unatoč izazovima poput pandemije i stečaja izvođača radova.“

Pročelnik za komunalne poslove Grada Nina, Jozo Mustać:

„Molimo građane za još malo strpljenja dok se radovi ne završe. Najveći problem su radovi na ulicama, ali sve će biti dovršeno uskoro. Molimo građane da podnesu zahtjeve za priključenje na sustav kako bismo mogli kvalitetno obaviti radove i ne gubili vrijeme na naknadne intervencije. Očekujemo da ćemo ove sezone završiti s pripremama i privesti ovaj veliki projekt kraju. Trenutno imamo 500-600 zahtjeva za priključenje samo za Nin, a očekujemo još više. Građani mogu podnositi zahtjeve putem e-maila ili osobno. Ovaj projekt može se nazvati Projekt stoljeća za ovo područje i nakon završetka ove faze, planiramo krenuti s rješavanjem ostalih izazova.“

Cijeli projekt uključuje izgradnju 104 km kanalizacijske mreže i 34 crpne stanice, sanaciju 31,6 km vodovoda te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda drugog stupnja s novim podmorskim ispustom duljine 4,4 km.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi preko 53,824 milijuna eura bez PDV-a, pri čemu će EU osigurati 71,57 posto iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Preostali dio će većim dijelom sufinancirati „Hrvatske vode“ (10,71 posto), zatim Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (10,71 posto), dok će ostatak pokriti tri jedinice lokalne samouprave – Nin, Privlaka i Vrsi.

27. lipanj 2024 12:45