StoryEditorOCM
KalelargaU PETAK

Zbog ‘Noći istraživača‘ zatvorit će se ulice oko stare Tehničke škole na Poluotoku: zadarsko sveučilište moli građane da preparkiraju automobile!

Piše Zadarski.hr
28. rujna 2023. - 18:33

Zbog održavanja ‘Noći istraživača‘, u petak 29. rujna zatvorit će se ulice oko stare Tehničke škole: Stratico i Ulica Bartola Kašića.

Ulice će biti zatvorene od 7 do 00 sati, a automobili koji tamo ostanu parkirani bit će uklonjeni.

Sveučilište moli vlasnike da preparkiraju svoje automobile.

Europska noć istraživača održava se istovremeno u 26 europskih zemalja.

Sveučilište u Zadru za taj dan pripremilo je bogat program koji će se provoditi u obnovljenoj zgradi stare Tehničke škole, prostoru Pomorskog simulatora, na rivi ispred Sveučilišta u Zadru, Trgu pet bunara, Trgu Petra Zoranića, Poljani Šime Budinića, Pomorskoj školi Zadar i Kazalištu lutaka Zadar. 

Grad Zadar postat će ne samo učionica, nego i jedan plato kojim bi se trebale izazvati pozitivne emocije koje su bitne u učenju, a to su radoznalost, učenje, sumnja, najljepša intelektualna čuvstva koja prate rad znanstvenika. Veliki broj učitelja i odgajatelja ove godine iskazao je želju da dođu sa svojim učenicima na Europsku noć istraživača, rekla je rektorica sveučilišta u Zadru Dijana Vican.

ENI se u Zadru organizira drugi put, te je financirana kroz projekt Blue connect koji za cilj ima predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način, približiti istraživački rad javnosti i pokazati utjecaj znanosti na svakodnevni život.

Kao i prošle godine, istraživači su za sve posjetitelje pripremili bogat i zanimljiv program koji uključuje edukativne i kreativne radionice, predavanja, eksperimente, izložbe, kvizove i igre.

Otvaranje je predviđeno u 17 sati na Trgu Petra Zoranića, gdje će biti smješten središnji punkt s glazbenim programom, dok će na Poljani Šime Budinića biti postavljen znanstveni park na više od 500 metara četvornih.

Ove godine posjetitelji će moći istraživati plemenite periske, kušati antičku kuhinju, budućnost geografije, istraživanje tla, mora, voda, mikroplastike… Za posjetitelje je pripremljena i tombola s 500 nagrada.

U Pomorskoj školi održat će se radionice za polaznike OŠ Voštarnica, dok će posebna atrakcija biti vožnja podmornicom s rive ispred zgrade Sveučilišta ili iz Foše. Istovremeno s održavanjem programa bit će otvorena vrata svih zadarskih muzeja.

Na stranici Sveučilišta u Zadru objavit će se interaktivna karta kojom će se moći pratiti aktivnosti. 

03. svibanj 2024 10:37