StoryEditorOCM
KalelargaU BIOGRADU

Zadarska policija nastavlja s preventivnim aktivnostima iz projekata ‘Živim život bez nasilja‘ i ‘Sigurno ponašanje djece na internetu‘

Piše Zadarski.hr
28. studenog 2023. - 15:26

U Osnovnoj školi Biograd u utorak je odigrana predstava ‘Nasilje, za nasilje nema opravdanja‘ u organizaciji Policijske uprave Zadarske, Policijske postaje Biograd, Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije i Osnovne škole Biograd.

Predstava je nastavak preventivnih aktivnosti iz nacionalnog preventivnog projekta ‘Živim život bez nasilja‘ i lokalnog preventivnog projekta ‘Sigurno ponašanje djece na internetu‘ koje su policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave zadarske  provodili tijekom studenog 2023. godine u suradnji sa policijskim službenicima Policijske postaje Biograd i stručnim suradnicima škole. Aktivnosti su se provodile u obliku edukativnih predavanja učenicima sedmih razreda osnovne škole s ciljem širenja kulture nenasilja i tolerancije.

Što je sve nasilje, kako prepoznati nasilje i kako se zaštiti bile su ključne tematske okosnice ovog dijela preventivnih aktivnosti. Policijski službenici su učenike upoznali s problemima nasilja, zakonskim mogućnostima njegova sprječavanja i prijavljivanja te su ih educirali o  pitanjima nenasilja, tolerancije i nediskriminacije, a posebna pozornost  bila je bila posvećena problematici Cyberboolyinga.

TheArto predstava ‘Nasilje, za nasilje nema opravdanja‘ Udruge Riječi/Prave /Predstave u režiji Zijaha Sokolovića,  je umjetničko-edukativni program usmjeren na izgradnju kulture nenasilja, tolerancije i nediskriminacije prilagođen učenicima kao nadogradnja prve projektne komponente - predavanja. U navedenoj komponenti sudjeluju umjetnici kao promotori ideje i ciljeva ovog projekta čijim sudjelovanjem poruka projekta dopire do šire javnosti.

U ovom dijelu programa, potiče se učenike da uče i misle na nov način, kroz igru glumaca i neposrednu komunikaciju s glumcima, saznajući korisne informacije o različitim temama iz života, kombinirajući svoja iskustva s obrađenom temom.

Nakon što su policijski službenici učenike educirali o problemu nasilja glumci su učenike na svoj način educirali:  Što je sve nasilje i kako ga prepoznati? Koji su mitovi o nasilju? Kako reći NE nasilju? Navedena interaktivna predstava razotkriva različite situacije nasilja u svakodnevnom životu i na efektan, ali je na edukativan način educirala učenike o nasilju kao društvenom problemu.

Ovim preventivnim aktivnostima potporu je pružilo Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Biograda, Grad Biograd, Služba za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar,  članovi Tima za međuresornu suradnju i sprječavanje nasilja i drugih ugrožavajućih ponašanja te je na ovaj način i lokalna zajednica dala svoj doprinos u prevenciji svih oblika nasilja.

Ovom prilikom nastojalo se mlade potaknuti  na razmišljanje o problemu nasilja i osvijestiti cjelokupnu javnost  o važnosti prijavljivanja nasilja policiji i drugim institucijama kod kojih je moguće potražiti pomoć. 

 

28. travanj 2024 12:26