StoryEditorOCM
KalelargaSPORAZUM U HAZU

Zadar dobiva Hrvatski muzej maritimne kulture! Bit će smješten u dijelu Maraska parka...

Piše M. Magaš
17. listopada 2024. - 11:39

Zadar, grad s tisućljetnom pomorskom tradicijom, uskoro će postati dom jedinstvenog muzeja koji će slaviti njegovu bogatu maritimnu baštinu. Naime, potpisan je sporazum o osnivanju Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru, čime započinje realizacija ovog važnog projekta.

Na svečanosti u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) sporazum su potpisali akademik Velimir Neidhardt, zadarski župan Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, uz nazočnost akademika Nikole Bašića, inicijatora osnutka Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru.

Projekt ima za cilj prikazati i očuvati maritimnu baštinu Zadra i regije kroz pomorske, ribarske i marikulturne izloške.

Muzej će biti smješten u prostorima HAZU na Obali kneza Trpimira, uključujući tisuću kvadratnih metara muzejskog prostora i restauratorsku radionicu, s planiranim otvorenim muzejom na susjednim javnim površinama, perivojem Vile Dirce i Maraska parkom, gdje će se nalaziti tematizirano muzejsko predvorje na najljepšem obalnom području grada.

image

potpisan je sporazum

Zd žup/Slobodna Dalmacija

HAZU će omogućiti rekonstrukciju i izgradnju, dok će Grad Zadar pripremiti projektnu dokumentaciju te omogućiti gradnju u okolnom parku gdje bi se uredio muzej na otvorenom. Zadarska županija angažirat će se u uređenju muzejske lučice, a Sveučilište u Zadru sudjelovat će u izradi muzeološkog elaborata i osigurati potrebnu stručnost budućim zaposlenicima.

Projekt će se pokušati financirati iz EU fondova i drugih izvora, dok će muzej uz suvremene standarde prezentirati bogatu povijest ribarstva, marikulture i pomorske kulture, s posebnim naglaskom na važnost Zadra kao središta tih djelatnosti.

- Naša županija oduvijek je bila okrenuta moru. Sjetimo se samo da je prvi spomen ribarstva u Hrvatskoj povijesti darovnica iz 995. godine kojom zadarski plemići ustupaju svoje pravo ribarenja samostanu sv. Krševana, a i dan danas su na svim morima svijeta poznati naši ribari. Zadar već od 1957. godine ima Pomorsku školu iz koje izlaze generacije kvalitetnih pomoraca – rekao je župan Longin te dodao kako je u današnje vrijeme važno je istaknuti i činjenicu da smo pioniri marikulture te županija u kojoj se i uzgaja i lovi najveći postotak bijele i plave ribe u Hrvatskoj.

image

potpisan je sporazum

Zd žup/Slobodna Dalmacija

- Sve je to vodilo prema potrebi da se maritimna kultura našega područja stručno obradi, ali i prezentira, na suvremenom posjetitelju prihvatljiv i zanimljiv način – istaknuo je Longin.

Prema idejnom konceptu, sadržaj Hrvatskog muzeja maritimne kulture trebao bi obuhvatiti pomorski dio s naglaskom na lokalnu pomorsku kulturu grada i regije razvijen na tragu regionalne pomorske povijesti, ribarski dio s naglaskom na lokalni, ali i ukupni hrvatski doprinos ribarskoj kulturi i povijesti svijeta i marikulturni dio s naglaskom na suvremeni i budući održivi razvitak marikulturnog gospodarstva, koji predvodi upravo Zadar i Zadarska županija.

17. listopad 2024 17:05