StoryEditorOCM
KalelargaLAŽNI TRGOVCI

Više osoba sa zadarskog područja prevareno u trgovanju kriptovalutama: sa računa im ‘nestalo‘ više od 45 tisuća eura!

Piše B. S.
16. svibnja 2024. - 10:28

Čak tri osobe sa zadarskog područja prevarene su zadnjih dana prilikom trgovanja kriptovalutama. Nakon što su stupili u kontakt s nepoznatim osobama vezano za ulaganja u kriptovalute koje su im ponudile povrat ili dobit uloženih novčanih sredstava na njihovo traženje dostavili su svoje podatke bankovnog računa, nakon čega im je s računa podignut novac. Ukupna materijalna šteta iznosi preko 45 tisuća eura.

- Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljima, a ovom prilikom još jednom pozivamo građane da budu vrlo oprezni u poslovanju s kriptovalutama kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Naime, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti kao u ovim događajima ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Stoga se dobro informirajte i potražite financijski savjet stručnih osoba prije nego što uložite novac.

Opisane računalne prijevare posljednjih su godina sve učestalije pa građane želimo još jednom savjetovati na koji način se mogu zaštiti u slučajevima kada žele trgovati kriptovalutama - navode u PU zadarskoj.

Savjetuju kako je kod ponuda vezanih za kriptovalute važno, prije bilo kakvih ulaganja, provjeriti imaju li društva koja nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području Republike Hrvatske i dobro se posavjetovati sa stručnim osobama prije samog ulaganja u kojima se obećava velika i brza zarada,

- Osim lažnih stranica, koje djeluju uvjerljivo i legitimno, od osoba se u prvom koraku traži instaliranje aplikacije koje omogućuju kontrolu nad vašim računalom, a potom, ako je riječ o prijevari, nakon instaliranja raznih lažnih platformi koje prikazuju lažno stanje o ostvarenoj zaradi, potencijalne žrtve potiče se na daljnja ulaganja, čime se  žrtve dovodi do sve većih iznosa za koji će na kraju biti prevareni. 

Stranica za ulaganje ima puno i stalno se gase i nastaju nove. Najbolje je prije bilo kakvih ulaganja malo se raspitati, odnosno istraživati. Stranice koje služe za lažno ulaganje će najčešće već u samoj internetskoj tražilici ponuditi objave u kojima ljudi putem komentara  iznose svoja negativna iskustva i te stranice prijavljuju kao prevarantske - ističu u zadarskoj policiji, te dodaju kako je iznimno važno da se tijekom komunikacije ne dostavljaju povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao i drugi podaci vezani za autorizaciju bankovnih transakcija.

 

Savjeti policije o samozaštiti:

Najčešće prijevare u vezi s investicijama uključuju ponude za unosna ulaganja poput dionica, obveznica, kriptovaluta, plemenitih metala, stranih zemljišta ili alternativne energije.

 

KAKO PREPOZNATI UPOZORAVAJUĆE ZNAKOVE?

Primate učestale iznenadne pozive.

Obećavaju vam brzu i golemu dobit te vas uvjeravaju u sigurnost investicije.

Ponuda je dostupna samo na ograničeno vrijeme.

Uvjeravaju vas kako je ponuda dostupna samo vama i traže da je ne dijelite s drugima. 

 

ŠTO MOŽETE PODUZETI?

Uvijek zatražite nepristrani financijski savjet prije nego što uložite novac.

Odbijte iznenadne pozive o mogućnostima ulaganja.

Budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju veliku dobit, zajamčen povrat ili sigurna ulaganja.

Ako ste već bili žrtva prijevare, prevaranti će vjerojatno pokušati ciljati na vas ponovno ili prodati vaše podatke drugim prevarantima, stoga budite na oprezu.

Ako primijetite nešto sumnjivo, obratite se policiji.

 

31. svibanj 2024 16:05