StoryEditorOCM
KalelargaPROŠLO JE 29. GODINA

U subotu se obilježava VRO Maslenica koja je promijenila tijek Domovinskog rata

Piše PROMO
20. siječnja 2022. - 20:43

U ranu zoru 22. siječnja 1993. godine hrvatske su snage pokrenule Vojno redarstvenu operaciju Maslenica kojom je oslobođeno zadarsko zaleđe s Novskim ždrilom, dio Velebita te područje hidroelektrane Peruča kod Sinja. Glavni cilj operacije, koja je promijenila tijek Domovinskog rata, bilo je prometno i komunikacijsko povezivanje sjevera i juga Hrvatske.

Svečana proslava 29. obljetnice VRO Maslenica '93. održava se u subotu, a glavnom događaja, mimohodu postrojbi sudionika operacije, prethodi niz manifestacija kojima će se obilježiti jedna od ključnih pobjeda u Domovinskom ratu.

Obilježavanje VRO Malenica započelo je u četvrtak izložbom znakovlja i odora iz Domovinskog rata autora Tomislava Lonića u Gradskoj loži u Zadru, a program se nastavlja u petak u 12 sati na istom mjestu predstavljanjem knjige Julienne Bušić „Uskrsla lica Vukovara“.

- Održavanjem raznih događanja želimo podsjetiti na važnost koju VRO Maslenica '93. ima u bliskoj hrvatskoj povijesti stvaranja slobodne i samostalne Republike Hrvatske. Prigoda je to da se prisjetimo teških, ali ponosnih, dana te odamo počast svima onima koji su nesebično darovali najvrednije što su imali, svoje živote, za slobodu naše Domovine, kazao je zadarski župan Božidar Longin.

Program središnje proslave počinje u subotu ujutro odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima, a nakon toga slijedi kratki kulturno-komemorativni program i svete mise za Domovinu u Zadru, Podpragu i Paljuvu. Nakon toga će se ulicama Zadra održati tradicionalni mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama uz pratnju orkestra OSRH i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

VRO Maslenica jedna je od prvih, ali najuspješnijih oslobodilačkih operacija Domovinskog rata. Ona je ujedno označila i prekretnicu u daljnjim zbivanjima Domovinskog rata jer je su u njoj srpske snage doživjele prvi veći poraz. Operacija kodnog imena Gusar je u samo 72 sata vratila gotovo stotinu kvadratnih kilometara okupiranog teritorija i to uz sudjelovanje svih triju grana Oružanih snaga.

Ostvarenju svih ciljeva VRO Maslenice doprinijele su i snage Specijalnih postrojbi MUP-a, čija su djelovanja bila usmjerena na velebitsko područje te pričuvne brigade HV-a i domobranske pukovnije.

VRO Maslenica je dokazala kako su Oružane snage Hrvatske spremne i sposobne za vođenje oslobodilačkih akcija, a operacijom je postignut i cilj prometnog povezivanja Dalmacije s kopnenom hrvatskom koji se prije oslobodilačke akcije otežano odvijao preko otoka Paga. Pontonski most je omogućio ponovno prometovanje Novskim ždrilom dok se gradio novi Maslenički most.

Iako je VRO Maslenica bila uspješno izvedena akcija kojom su oslobođena 92 četvorna kilometra, od početka operacije pa do kraja ožujka 1993. godine poginulo je 127 hrvatskih branitelja. Tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruča.

VIKEND - SPORTSKI PROGRAM

U okviru 29. Svečanog obilježavanja VRO Maslenica za vikend je organiziran i sportski program. U subotu u deset sati O.K.I Zadar u dvorani Krešimira Ćosića organizira turnir u sjedećoj odbojci MASLENICA '93. – memorijal Ivica Kapetanović na kojem sudjeluju ekipe sastavljene od branitelja, braniteljskih udruga, postrojbi HV, MUP i gostujuće ekipe. Točno u podne MK Beštije organiziraju moto defile do Masleničkog mosta koji će krenuti s Branimirove obale u Zadru. U isto vrijeme počinje i Memorijalni maraton "Da se ne zaboravi", smjer utrke je Maslenica, Posedarje, Podgradina, Paljuv i Novigrad. Memorijalni maraton organizira HAK Sv. Ante, Općina Novigrad, Općina Starigrad, Općina Jasenice i Općina Posedarje.

U nedjelju će se s početkom u deset sati, u sportskoj dvorani Mocire održati turnir u streljaštvu malokalibarskim pištoljem. Organizator turnira je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zadarske županije, a ekipe su sastavljene od branitelja, braniteljskih udruga, postrojbi HV i MUP-a.

10. lipanj 2024 19:11