StoryEditorOCM
KalelargaPOSLAO FOTKE

U Kolanjskom Gajcu na otoku Pagu: Čitatelj tvrdi kako se more povuklo deset metara, što je nezabilježeno; je li to povezano s potresom na otoku Krku?

Piše T. Rudež
17. veljače 2023. - 16:31

Čitatelj Jutarnjeg lista Stjepan Vodopivec poslao je fotografiju kamenog mola na plaži u Kolanjskom Gajcu na otoku Pagu i tvrdi kako se more povuklo desetak metara, što dosad nije vidio te ga zanima je li to povezano s potresom.

Odgovor smo potražili kod naših seizmologa i oceanografa.

image
Stjepan Vodopivec

- Potres kod Baške je bio preslab da bi tako daleko, na Pagu, uzrokovao ovakav učinak - rekao nam je dr. Josip Stipčević, docent na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Njegova kolegica dr. Iva Sasović istakla je kako je već danima nad Jadranom visoki tlak zraka koji onda "tlači" more te snižava razinu mora.

image
Stjepan Vodopivec

- U kombinaciji s izraženom niskom vodom nakon oseke, moguće da je znatno smanjena razina morske površine u odnosu na to kad je tlak normalan ili snižen – naglasila je dr. Dasović.

Da pojava na Pagu nema veze s potresom na Krku, potvrdio je i oceanograf akademik Mirko Orlić.

image
Stjepan Vodopivec

- Kao što se vidi iz zapisa bakarskog mareografa, koje svakodnevno primamo na Geofizičkom odsjeku, visoki tlak zraka i niski vodostaj Jadrana traju već desetak dana. Riječ je o dominaciji brijega planetarnog atmosferskog vala nad Sredozemljem, a to nema nikakve veze s potresom – naglasio je akademik Orlić.

26. travanj 2024 01:43