StoryEditorOCM
4 kantunaSJEDNICA VIJEĆA

Sud ipak opozvao uvjetnu kaznu Nives Maraš Šango zbog prijevare, a oštećeni B.Š. uputio pritužbu Vrhovnom sudu RH zbog sporosti pravosuđa!

Piše B.S.
29. studenog 2021. - 22:16

Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru opozvalo je u ponedjeljak na Općinskom sudu u Zadru uvjetnu kaznu Nives Maraš Šango zbog kaznenog djela prijevare. Vijeće je pod predsjedanjem sutkinje Jasne Ančić Barić s članovima sutkinjama Mitrom Meštrović i Dubravkom Škalabrin Šarić opozvalo uvjetnu osudu iz presude Općinskog suda u Zadru od 17.svibnja 2019. koja je postala pravomoćna 28. siječnja 2020., te je određeno izvršenje kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci zbog kaznenog djela prevare.

Na to rješenje osuđenica ima pravo žalbe, a ukoliko Županijski sud tu odluku potvrdi do kraja siječnja iduće godine, Šango će morati na izdržavanje zatvorske kazne zajedno sa svojim bivšim suprugom, Klaudijom Šangom, s kojim je prevarila B.Š. iz Zadra prije četiri godine.

Zanimljivo je da do održavanja sjednice vijeća u ponedjeljak PU zadarska nije obavijestila sud o rezultatima terenske provjere adrese osuđenice. Sudski dostavljač joj nije mogao uručiti poziv za sud jer se nije nalazila na adresi u Vrsima. Ona je svom odvjetniku Branimiru Zorici pak dostavila novu adresu u Njemačkoj gdje, kako je ranije naveo odvjetnik, trenutačno živi i radi kako bi vratila dug.

- Sumnjam u ispravnost nove adrese, mislim da je dana samo u svrhu da protekne vrijeme i da osuđenica izbjegne izvršavanje presude. Čudim se kako je prije mjesec, dva za raspravu 17. studenog dostava bila uredna, a sada nije - rekao je nakon sjednice oštećeni B.Š. Iako se spis kod sutkinje Meštrović nalazi od početka srpnja, kaže kako se rasprave ne zakazuju. U strahu da bi rok brzo mogao isteći, a predmet pasti u zastaru, B.Š. se putem odvjetnika ranije u dva navrata usmeno obratio sutkinji Meštrović da zakaže raspravu, a potom se pismom od 2. rujna obratio i predsjedniku Općinskog suda u Zadru.

Zbog neažurnosti Općinskog suda u Zadru u postupanju u njegovom predmetu preko svog odvjetnika Trpimira Kučina B.Š. je pritužbu uputio i Vrhovnom sudu RH.

Za kazneno djelo prevare bivši bračni par prijavio je nakon što mu nisu vratili 247.000 kuna koje im je posudio prije četiri godine.

Općinsko državno odvjetništvo je nakon toga podignulo optužnicu, a sutkinja Mitra Meštrović u prvom stupnju ih je osudila na uvjetnu kaznu od godine dana zatvora, uz obvezu da u roku šest mjeseci od pravomoćnosti presude nadoknade štetu. Kako novac nisu nikada vratili B.Š. je preko svog odvjetnika Trpimira Kučine zatražio opoziv uvjetne presude.

Sutkinja Mitra Meštrović to je prihvatila i donijela odluku o opozivu uvjetne osude. Županijski sud u Zadru 30. lipnja potvrdio je njenu odluku, ali samo u odnosu na prvoosuđenog Klaudija Šanga, dok je rješenje u odnosu na drugoosuđenu Nives Šango ukinuo i predmet vratio Općinskom sudu na ponovni postupak uz obrazloženje da se o opozivu uvjetne osude u odnosu na Nives Šango odluka može donijeti do 28. siječnja 2022. godine. Ranije je suktinja Meštrović donijela odluku da se opoziv ne može izvršoiti jer je istekao rok, no nakon žalbe odvjetništva Županijski sud je vratio postupak na novo oldučivanje, te je utvrđeno da se odluka o opozivu može donijeti do 28.siječnja 2022., Od tada pa do 29. studenog, kaže B.Š., pet mjeseci nije zakazano ročište u njegovom predmetu.

Klaudiju je uvjetna kazna opozvana 30. lipnja, ali on još nije upućen na izvršavanje zatvorske kazne.

19. travanj 2024 17:20