StoryEditorOCM
KalelargaPRIJE USKRSA

Obnovljeni dio Tuđmanove ulice pušta se u promet već u petak, preostalo još samo "zavidati" semafore!

Piše M.K.
12. travnja 2022. - 21:18

Ulica dr. Franje Tuđmana koja se obnavlja u okviru projekta ITS (Inteligentni prometni sustav) bit će puštena u promet najvjerojatnije prije uskršnjih praznika, u petak 15. travnja.

Nakon postavljanja završnog sloja asfalta i iscrtavanja prometne signalizacije, preostalo je još instalirati semafore i znakove nakon čega će obnovljeni dio prometnice biti pušten u promet na dionici od raskrižja s Ulicom Put Stanova, do raskrižja iznad Chipoteke.

Novi ITS sustav s rekonstruiranom prometnicom omogućit će učinkovitije upravljanje prometom, bolju informiranost vozača, optimizaciju prometnih tokova, integraciju postojećih sustava te prioritizaciju javnog i biciklističkog prijevoza na području grada Zadra.

Žutim prometnim trakom prednost će imati vozila javnog prijevoza, autobusi, zatim interventna vozila hitne pomoći, vatrogasaca i policije, ali i taksi vozila. Dio nogostupa rezerviran je za kretanje biciklista. Kad čitav sustav bude završen, semaforima će se moći upravljati s ciljem smanjenja prometnih gužvi, vozači će o tome biti informirani preko displeja, dok će autobusi i autobusna stajališta također biti opremljena automatiziranim ITS sustavima.

Dovršenje obnove čitave Tuđmanove ulice do raskrižja s Ulicom bana Josipa Jelačića očekuje se do lipnja.

04. srpanj 2024 07:15