StoryEditorOCM
KalelargaVELIKA GOSPA

Nadbiskup Zgrablić predvodi misu u Zadru, a posebno svečano će biti u Pagu, Škabrnji i na Velikom Rujnu. U srijedu se slavi sv. Roko, evo rasporeda

Piše Zadarski.hr
13. kolovoza 2023. - 21:31

Na svetkovinu Uznesenja BDM u utorak, 15. kolovoza, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodi središnje koncelebrirano misno slavlje s početkom u 19 sati u zbornoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u gradu Pagu.

Misi prethodi procesija s kipom Gospe od Staroga Grada koja počinje u 18 sati u Starom Gradu i ide do zborne crkve u Pagu.

Na svetkovinu Velike Gospe, mise u crkvi u Starom Gradu su u 6 i 8 sati. U 8 sati je misa u paškom samostanu sestara benediktinki u crkvi sv. Margarite. U zbornoj crkvi mise su još u 9 i u 10,30 sati.

Uoči svetkovine, u ponedjeljak, 14. kolovoza, u crkvi u Starom Gradu, cjelonoćno bdjenje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom održava se od 21 sat do 6 sati.

Specifičnost marijanske pobožnosti u Pagu je molitva svih otajstava krunice koju Pažani mole svaki dan od 16. kolovoza do 7. rujna, uočnice blagdana Male Gospe, u zbornoj crkvi u Pagu u 8, 13, 19 i u 22 sata.

Na svetkovinu Uznesenja BDM u utorak, 15. kolovoza, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodi svečano misno slavlje s početkom u 11 sati u svetištu Gospe Maslinske u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. Misi prethodi molitva krunice s početkom u 10,15 sati.

Na svetkovinu Velike Gospe, mise u svetištu na Belafuži su još u 6, 7, 8 i u 9 sati. Misno slavlje u 19 sati predvodi don Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

Na uočnicu svetkovine, u ponedjeljak 14. kolovoza, misu bdjenja s početkom u 20 sati predvodi don Damir Stojić. Svetište Gospe Maslinske će biti otvoreno cijelu noć za osobnu molitvu.

Na svetkovinu Uznesenja BDM u utorak, 15. kolovoza, velika hodočasnička odredišta u Zadarskoj nadbiskupiji su župa Uznesenja BDM u Škabrnji i crkva Velike Gospe na Velikom Rujnu koja pripada župi Starigrad - Paklenica.

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Škabrnji s početkom u 11 sati, potom i procesiju s Gospinim kipom kroz mjesto, predvodi o. Jeronim Marin, OSB, prior benediktinskog samostana na Ćokovcu i opat predsjednik Slavenske benediktinske kongregacije sv. Vojtjeha – Adalberta.

Misno slavlje u 18 sati predvodi don Ivan Rončević, župnik župe Uznesenja BDM u Škabrnji.

Na svetkovinu Velike Gospe u Škabrnju tradicionalno hodočaste brojni vjernici iz Ravnih kotara i župa zadarskog zaleđa.

Na velebitskoj visoravni Veliko Rujno, koja se nalazi na približno 1000 metara nadmorske visine, svečano misno slavlje, potom i procesiju sa slikom Gospe Rujanske, s početkom u 10,30 sati, predvodi don Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Molitva Gospinog ružarija započinje u 9,30 sati.

Na Veliko Rujno hodočaste vjernici iz podvelebitskog Podgorja i planinari iz svih dijelova Hrvatske.

Blagdan sv. Roka u srijedu, 16. kolovoza svečano se slavi u župi sv. Roka u Bibinjama.

Svečano koncelebirano slavlje u crkvi sv. Roka u 10,30 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, potom i procesiju s kipom sv. Roka kroz Bibinje.

Misno slavlje u 8 sati u crkvi sv. Roka predvodi don Mario Karadakić, mladomisnik Zadarske nadbiskupije, a u 18,30 sati don Zdenko Milić, župnik Bibinja.

06. svibanj 2024 22:03