StoryEditorOCM
KalelargaNAKON OBNOVE

Na zadarskoj rivi osvanula tabla na kojoj se prvi put javno naznačuje da je riječ o Putničkoj luci Zadar: kupanje na tom mjestu više neće biti moguće?

Piše Zadarski.hr
25. kolovoza 2023. - 12:12

Na obnovljenoj zadarskoj rivi osvanula je tabla na kojoj se prvi put javno naznačuje da je riječ o Putničkoj luci Zadar, što znači da je od petka pod posebnim propisima. 

Riva je postala lučko područje, te je, osim dijela gdje su Morske orgulje, pod ingerencijom Lučke uprave Zadar. Na pojasu oko Morskih orgulja Grad Zadar će donijeti odluku o mogućnosti ili nemogućnosti korištenja tog dijela kao kupališta. Na mulu će pristajati brodovi, zbog čega postoji i mogućnost da kupanje tamo više uopće neće biti moguće, što neće odgovarati Zadranima koji su se tamo kupali od kada riva postoji. 

Obnova cijele obale je, kako je poznato, potrajala, a u sklopu obnove produžen je mul na nekadašnju dužinu. Punih 79 godina nakon što je stradao u savezničkom bombardiranju Zadra, na vrhu mula, koji je sada duži 15 metara, vraćena je i lanterna. Svjetionik je posjednut na dijelu mula koji je također stradao u bombardiranju, tako da se sada nalazi na izvornom mjestu na kojem su ga smjestili austrijski graditelji rive prije više od 150 godina. Svjetionik je izgrađen od betonskih dijelova i faksimilno je obnovljen, a služit će brodovima za lakšu orijentaciju prilikom prolaska kroz kanal.

02. svibanj 2024 10:43