StoryEditorOCM
KalelargaRADNI SASTANAK

Longin Plenkovića upozorio na nedostatak liječničkog kadra u županiji: Iz Zavoda za hitnu medicinu u tri mjeseca otišlo osam djelatnika

Piše I. I.
11. srpnja 2024. - 17:58

Premijer Andrej Plenković održao je danas u Sisku sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Glavne teme sastanka bile su obnova i revitalizacija potresom pogođenih područja, ublažavanje posljedica vremenskih nepogoda u poljoprivredi, mjere za borbu protiv klimatskih promjena, aktivnosti u okviru daljnjeg unaprjeđenja standarda sustava obrazovanja te uloga različitih dionika u razvoju primarne zdravstvene zaštite.

Govoreći o nedostatku liječničkog kadra i organizaciji zdravstvene zaštite u Zadarskoj županiji župan Božidar Longin upoznao je s mjerama koje se provode u cilju dovođenja liječnika te upozorio na probleme oko nostrifikacija diploma liječnika iz EU. Istaknuo je kako je odljev radne snage iz primarne u sekundarnu zdravstvenu zaštitu  sve intenzivniji.

- Ovo se osobito odnosi na liječnike koji rade u Zavodu za hitnu medicinu. Čim se raspišu specijalizacije u bolnicama, dolazi do maksimalnog odljeva kadra u vrlo kratkom vremenu. Iz Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine otišlo je 8 djelatnika. To je ogroman broj koji nije lako nadomjestiti, pogotovo u kratkom vremenu - rekao je župan Longin naglašavajući da je kao i svake godine ogroman pritisak na zdravstveni sustav za vrijeme turističke sezone.

- Broj korisnika zdravstvene zaštite se poveća do 10 puta. Dodatne turističke ambulante samo ublaže prenapregnuti sustav za vrijeme ljeta, koji je na granici pucanja - dodao je Longin istaknuvši da je uloga svih dionika u razvoju primarne zdravstvene  zaštite prije svega učiniti sustav zdravstvene zaštite poželjnim mjestom za rad.

20. rujan 2024 09:32