S hrvatskog je tržišta hitno povučen prehrambeni proizvod jer je analizom utvrđena prisutnost štetne bakterije.
Riječ je o mljevenom cimetu koji je na naše tržište uvezen iz Srbije. Analizom uzoraka otkrivena je kontaminiranost bakterijom Bacillus cereus. Riječ je o patogenom mikroorganizmu koji je potencijalno opasan za zdravlje ljudi.
Europski sustav za sigurnost hrane otkrio je kako je naloženo povlačenje s hrvatskog tržišta, ali se ne navode nikakve druge pojedinosti. Dakle, nije poznato gdje se sve prodavao sporni cimet iz Srbije.
U uzorku cimeta utvrđen je udjel Bacillusa cereusa od 4800 CFU-a u gramu, što je gotovo pet puta više od dopuštene vrijednosti. Državni inspektorat i Hrvatska agencija za hranu o tom slučaju nisu izvijestili javnost.
Trovanje hranom uzrokovano tom bakterijom obično traje 24 sata i većina ljudi se potpuno oporavi. U tom je slučaju riječ o crijevnoj infekciji koju može pratiti proljev i povraćanje.Kod imunokompromitiranih i starijih osoba crijevne i necrijevne infekcije Bacillusom cereusom mogu izazvati komplikacije koje se uglavnom liječe antibioticima piše danica.hr.